Kulturintervjuer från Helsingborgs stad: Praktikanten

PS
Paul Svensson

Är man bosatt i Helsingborg råder det knappast någon brist på bra kulturupplevelser. Vi är bortskämda med allt från konst, musik och film till natur och historia och här finns även ett museum med fokus på den lokala idrotten genom tiderna. Och med så många kulturplatser finns det många personer som arbetar med kultur i Helsingborg. I den här artikelserien träffar vi några av dem.

Börja gärna med att berätta lite om dig själv. Var arbetar du och hur länge har du varit en del av Helsingborgs kultur?
Jag heter Elsie och pluggar media och kommunikation på högskolan i Jönköping. Jag har varit praktikant på kulturförvaltningens kommunikationsavdelning i elva veckor och har fått lära känna Helsingborgs kultur på det sättet. Jag är uppvuxen i grannstaden Ängelholm, så jag har varit en del i Helsingborg under min uppväxt.

Teater. Konst. Musik. Natur. Historia. Film. Vad föredrar du och varför?
Film! Det finns så mycket att gräva ner sig i och diskutera även efter att en film tagit slut. Då kan jag sitta hur länge som helst och läsa recensioner och kolla analyser om den på Youtube. Det som är så bra är att i stort sätt alla kollar på film. Det finns med andra ord alltid något man kan prata om, vare sig man har samma smak eller inte. Det blir ett sätt att lära känna varandra.

Har du något speciellt kulturminne som du vill dela med dig av?
På gymnasiet fick min klass göra en utställning på Hantverksmuséet i Ängelholm, där vi fick visa våra egna konstprojekt. Vi var bara sex stycken i min lilla klass, vilket gjorde att  vi fick en massa plats att sprida ut oss på. Det var jättekul att få ett helt rum för sig själv där man fick göra vad man ville med väggarna (förutom att riva dem kanske) och leka konstnär under några dagar.
 
Hur tror du att man skulle kunna tillgängliggöra Helsingborgs kultur för en yngre målgrupp?
Det är en jättesvår fråga, för det handlar mycket om en persons egen inställning till kultur. Många unga tror nog att kultur måste vara något pretentiöst eller att man måste vara en särskild slags person för att förstå eller gilla allt. Men kultur är öppen för alla och man behöver bara gå på det man gillar, det behöver inte finnas några krav.

Tycker du att Helsingborg saknar något som skulle berika kulturlivet ytterligare för invånarna?
Det hade varit roligt om man kunde använda sundet och färjorna på något sätt. Tänk att ha en kulturfärja som åker mellan Helsingborg och Helsingör, där det spelas musik och teater, med olika teman kopplade till exempelvis historiska händelser.

Om du vrider tillbaka klockan och får ta med dig själv som tioåring till valfri kulturplats i Helsingborg, vilken plats besöker ni och vad skulle du vilja berätta för dig själv som skulle kunna vara värdefullt att veta för en yngre version av dig själv?
Jag skulle ta med lilla Elsie till en scen på Dunkers kulturhus, sätta mig vid ett piano och lära henne en massa kända låtar från nutiden. Tänk om hon kunde bli först med att producera dem…

Du lånar en bok på Helsingborgs bibliotek och styr sedan stegen mot valfri kulturplats. Boken måste ha någon sorts anknytning till platsen. Du kan till exempel låna Den gamle och havet (Ernest Hemingway) och läsa den på trapporna mot sundet vid Dunkers kulturhus. Vilken bok lånar du och var läser du den?
Det finns en bokserie jag älskar som heter Ögat över månskäran som utspelar sig på slutet av 1800-talet. Den handlar om fyra unga kvinnor som går på en strikt internatskola och hittar en hemlig och vacker värld dit de kan försvinna från de regler som kvinnor levde under. Den skulle jag vilja ta med till Sofiero och sätta mig på en vacker plats i trädgården som påminner om den i böckerna, där jag kan försvinna lite i tiden och föreställa mig att det är slutet av 1800-talet, precis som i berättelsen.

Hur många träd tror du att det finns på Fredriksdal?
Någonstans mellan 50 och 5000.

Du får välja helt fritt och skapa din egen drömutställning på Dunkers kulturhus. Vad handlar den om?
Jag är väldigt nostalgisk av mig och jag hade velat se en utställning med alla de saker som var typiska för tiden då jag växte upp. En utställning man kan gå igenom som en tidslinje mellan 2003 och 2010, ungefär. Bratz-dockor, Britney Spears-musikvideor, Nintendo DS, The Sims 2… Särskilt alla modetrender som nätmössor, jeanskjolar och färgglada klämmor i hela håret. Det skulle nog locka en lite yngre målgrupp för att koppla till frågan tidigare i intervjun.

Ett stort tack till Elsie för de fina svaren och ett minst lika stort lycka till i framtiden från oss på kulturkortet. I den här intervjuserien kommer alla till tals, oavsett om man arbetat inom kulturen i flera år eller som praktikanterna som bara är på plats under en kortare tid. Nästa vecka är vi tillbaka med ett gäng nya, spännande svar på de stående frågorna.

Tidigare artiklar i serien:
Karin Hjelmér, pedagogisk ledare på Fredriksdal museer och trädgårdar
Paul Svensson, copywriter på Helsingborgs kulturförvaltning

Lämna en kommentar