Kulturtips från Annika på cykelsadeln

Gillar du att cykla, är kulturälskare och ska hemestra i Helsingborg med omnejd i sommar? Då ger vi dig här ett toppentips: följ vår nya cyklande ambassadör Annika Andebark. Hon tar dig med på de bästa cykelstigarna, som leder till de allra bästa och finaste kulturplaterna i staden, där du får ut bästa möjliga av ditt inköpta kultursommarkort. Lär känna henne här. Sedan är det bara att följa henne och ta del av tips, stoppa ditt kulturkort på fickan och ge dig av. Dela gärna med dig av dina egna upplevelser, tagga med #KulturSommarHbg.

Annika Andebark är cykelentusiasten och före detta advokaten som brinner för hållbar utveckling och att värna om vår fina miljö. Hon har även ett gediget kulturellt intresse. Dessutom skriver hon mycket och bra och driver sajten cyklat.se. Vad passar då bättre än att hon blir vår – och kanske din – guide i sommar i Helsingborg och nordvästra Skåne?
Vi har inlett ett samarbete med Annika som ambassadör eftersom vi i sommar lanserar Kultursommarkortet (säljs från 8 juni och gäller från 15 juni till 15 augusti) och för att serva dig med de skönaste cykelvägarna till de allra bästa kulturplatserna, där du får ut det mesta av ditt kulturkort. Oavsett om det är årskortet eller det nya Kultursommarkortet.
Läs, följ, inspireras, ge dig av. Mycket nöje!

Vem är du?
Fram till 2014 arbetade jag som advokat på Österlen. Då sjukskrevs jag för utmattningsdepression. Cykelhandlaren i Billesholm lovade att ta hand om mig resten av livet om jag tackade nej till erbjudna elchocksbehandlingar. I år debuterade jag som författare med boken Oväsen i Älvdalen.

Varför brinner du för kultur?
Historia har alltid väckt min nyfikenhet. Som barn längtade jag efter att bli pensionär för att jag skulle kunna få läsa hur mycket böcker jag ville. Museum ska jag helst gå på ensam, då jag kan tillbringa flera timmar med att drömma mig tillbaka.

Varför just på cykel?
Cykel är ett fantastiskt transportmedel där du verkligen hinner uppleva. Längs vägen upptäcker vi ställen vi inte visst fanns. Det finns många minnesskyltar längs mindre vägar – det handlar om att hinna se och ge sig tid att stanna.

Hur tar man del av dina tips bäst?
På sidan www.cyklat.se har vi sparat bilder från våra cykelturer sedan 2018. I vanliga fall tillbringar jag en stor del av sommaren i Älvdalen eller på Österlen. I sommar håller jag mig på cykelavstånd från Billesholm. Därför blir det tid att upptäcka Helsingborgs historia. Jag ser fram emot att leta spår från 1600-talet och kvinnohistorier. Under sommaren taggar jag alla inlägg och tips under kulturkortets hashtag: #KulturSommarHbg. Följ den taggen så missar du inget.

Vilken är din kulturfavorit i Helsingborg?
Fredriksdal. Hit återvänder jag ofta. Att ägna en hel dag åt rosorna har blivit en tradition. Dofterna, formerna och hur de olika rosorna harmonierar. När jag läser på skyltarna om rosornas historia drömmer jag mig bort. Tänk att människor har kunnat uppleva exakt samma doft i flera hundra år. Småningom kommer rosor vara tema i en bok i bokserien Eldarna. Tills dess ägnar jag mycket tid åt att välja exakt vilka rosor som ska få vara med.

Fotnot. Tagga alltså dina egna upplevelser med #KulturSommarHbg. Under den taggen finner du även Annika Andebark och hennes cykelupplevelser i kultur-Helsingborg. Givetvis får du fler tips av oss här på kulturkortet.se också.