Kunglig förvirring på Sofiero Slott

HW
Henrik Wilhelmsson

Det är vi på Muntra Museum som är månadens kulturtant. Eller vi kanske ska säga kulturtanter, vi är två som skriver, Maja som är född och uppvuxen i Helsingborg och Sarah som ser på Helsingborg med nya ögon. Vi driver bloggen Muntra Museum med fokus på museibesök och vi vill inspirera till roligare kulturupplevelser. Denna månaden ska vi upptäcka Helsingborgs kulturliv och dela det med er! Vi gillar att uppleva saker och det är det som är kultur för oss. Om det så är en fika på stan, en känsla av att sommaren är på väg eller att analysera ett konstverk på ett museum.

Vi har besökt Sofiero slott denna vecka. Det var ett speciellt besök för oss eftersom vi båda är väldigt förtjusta och intresserade av slott och kungligheter. Sofiero slotts exteriör känns genuint men också ganska storslaget med sina tinnar och torn. Förväntningarna byggdes upp innan vi gick in i slottet. Slottets nedervåning består av en restaurang men vi ville besöka “museidelen” av slottet så därför fick vi gå en trappa upp. Rummet vi besökte först berättade om slottets historia och vilka ägare som funnits, det var verkligen svårt att hålla koll på vem som var vem! Redan tidigare när vi besökte trädgården hade vi lite svårt att hålla isär kungligheterna. Vi gjorde vårt bästa för att lista ut vem det var på fotografierna och vilken fru det var som var med och byggde slottet. Detta löste sig på ett alldeles fantastiskt sätt då vi hittade en tavla med familjen Bernadottes släktträd, äntligen kunde vi bringa lite klarhet i våra huvud!

Med ordning på kungligheterna kunde vi tryggt fortsätta besöka slottet och fick se olika rum inredda som de såg ut vid olika tidpunkter i slottets historia. Det såg väldigt äkta ut och det kändes nästan som om vi kastades tillbaka i tiden. I övrigt bestod slottets utställningar mestadels av fotografier, det var roligt att se hur livet har sett ut i parken och slottet. Det enda negativa om just utställningsrummen var att de kändes lite kala, lite mer möbler och föremål hade gjort det mer levande!

Vi träffade en väldigt trevlig guide på slottet som berättade om de olika kungligheterna som bott i just de rummen som vi besökte och hur rummen varit möblerade. Mycket fascinerande och vi vill ge en liten guldstjärna till guiden för hennes goda arbetsinsats.

Detta är vårt sista inlägg som Maj månads kulturtant och vi vill tacka Kultur Helsingborg för denna månad då vi fått chansen att uppleva Helsingborgs kulturliv. Förhoppningsvis kommer vi fortsätta skriva några inlägg här även i sommaren men fram till dess vill vi önska er alla en trevlig sommar och många fina kulturupplevelser!

Kika in på vår blogg i sommar för fler inlägg.

/Kulturtanten Muntra Museum