MackPhilåsas smakrika äppelmos

HW
Henrik Wilhelmsson

Hemma hos oss håller vi gärna till i köket och kockar. Vi skördar goda grönsaker, kryddor, bär och frukt från vår trädgård och landar i köket där vi har väldigt roligt. Just nu är det skördetid!

Vi tycker det är roligt att koka äppelmos där vi blandar i en god örtkrydda som får ” gifta sig” med äpplena och en liten skvätt whisky.

Äppelmoset njuter vi sedan av i filmjölken, till gröten eller som extra fyllning i våra muffins.

Här nedan kommer två varianter på vårt äppelmos.

Njut av hösten och alla goda äpplen!

Önskar

Åsa Jansson (folklivshistoriker) och Philippe Plöninge (köksträdgårdsmästare) på Fredriksdal museer och trädgårdar   

Du behöver

2 kg urkärnade, skalade och skivade äpplenVi använder äpplet Karin Schneider, en röd hybrid av Ingrid Marie.

Du kan använda vilken sort du önskar, gärna en söt och fast sort.

2 paket syltsocker ( 330 gram ) 1+3Minst 2 msk mejram eller timjan. Köp färsk Mejram men har du odlat den själv kan du välja om den ska vara färsk eller torkad. Undvik helst att köpa mejram på burk i affären.  Den smakar inte så mycket

2 teskedar torkad mald chili1 matsked vaniljsocker1 dl vatten till kokningen½ dl torkade gröna russin eller torkade tranbär½ dl whisky, gärna något rökig½ dl vatten

Dag 1

Lägg russinen eller tranbären i en liten skål och häll över vatten och whisky.

Låt stå i rumstemperatur till nästa dag. Russinen/tranbären ska suga upp den goda whiskyn och svälla.

Dag 2

Tag fram en större kastrull och rena glasburkar i de storlekar du önskar.

Kärna ur, skala och skiva dina äpplen och lägg dem i en bunke. Om du vill undvika att de blir för bruna kan du täcka bunken eller pressa lite citron över.

Lägg ner äppelskivorna i kastrullen. Häll över de två paketen syltsocker och 1 matsked vaniljsocker. Smula ner mejram eller timjan efter behag men minst 2 matskedar.

Tillsätt 1 dl vatten och sätt igång ditt kok. När äpplena börjat koka, rör du om och häller i din whiskyblandning. Låt koka ca 5 minuter och rör om då och då.

Vill du ha kvar äppelbitar i ditt mos kan du röra med slev. Vill du ha ett slätare mos kan du vispa sönder äppelbitarna med en visp.

Nu tappar du upp moset på glasburkarna. Fyll dem ända upp och sätt på locket. Vänd dem upp och ned och låt dem stå så tills de svalnar. Då får du undertryck i burkarna och de håller länge i rumstemperatur.

Mycket njutning!

Läs mer om utställningen Frukt! och få fler inspiration på recept på Fredriksdals hemsida. Utställningen är öppen 18-29 september, kom och lär dig mer och ta gärna med äpplen och päron från trädgården för artbestämning. Ingår i vanlig entrébiljett som ju är gratis med Kulturkortet.