Mat – en krigisk historia

Dels ett vapen, men också en idégenererare för ett mer hållbart samhälle. Tänk att mat, eller rättare sagt bristen på den, kan spela så olika roller beroende på hur den används och vem som håller i spakarna. Under det sista lokalhistoriska föredraget på Dunkers, onsdag 6 november, får du fördjupa dig i matens betydande roll under världskrigen.

Varje dag pratar människor om varandras matlådor, byter recept och lär sig om nya dieter som poppar upp. Vi avstår från portion två för att vi behöver ”hålla igen” lite och andra gånger unnar vi oss för att vi tycker att vi förtjänar det.  Oavsett kan vi konstatera att vi har många val när det gäller mat, ofta kanske för många.

På det sista lokalhistoriska föredraget är det Folke Schimanski, journalist och historiker, som berättar. Han medverkar i Populär historia och har tidigare utgivit en rad böcker, senast De bortglömda. Hans lokalhistoriska samtal handlar om vad som händer när vi inte har valen gällande mat. Om krigstider då bristen på mat användes som ett vapen, men också vilka positiva effekter det kunde ha när människor tvingades äta mindre kött, fett och socker.

Som ett vapen var utsvältning mycket effektfullt.  Under första världskriget svalt hundratusentals tyskar och österrikare ihjäl som en följd av Storbritanniens blockad. Leningrads belägring under andra världskriget är ytterligare ett ruskigt exempel som gått till historien.

Men man blev också påhittig och kreativ av att inte ha tillgång till mat på samma sätt som under tid av fred. Det åts mer frukt och grönsaker och fler hållbara alternativ skapades.

Folke kommer berätta om hur vi kan lära av vår krigshistoria vad det gäller mat och hållbara alternativ. Nyttig kunskap som du får biljetten till för endast 40 kronor med Kulturkortet.

Vad: Lokalhistoriskt föredrag, Mat – en krigisk historia

Var: Konsertsalen, Dunkers kulturhus

När: 6 november 18.30

Entré: 40 kronor med Kulturkortet, 80 kronor ordinarie

Lämna en kommentar