Midsommar slinker hit och dit

Vad är midsommar för dig? För mig handlar den om familj, vänner, mat och dryck. På midsommar äts det dillkokad nypotatis, kryddpepparkryddad gräddfil, matjessill, gräslök och jordgubbstårta till efterrätt. Säkerligen har många fler den här bilden av midsommar. Dans runt midsommarstången hör också till såklart, mest för att glädja de små. 

Midsommar i världen

Nyfiken på om och hur midsommar firas i andra länger? Svaret är ja, nedan är en kort redogörelse för hur Spanien, Ryssland och Italien firar sommarsolståndet.

Festival of Sant Joan ; Eld är det viktigaste inslaget i den här spanska festivalen som äger rum i Barcelona. Barcelonaborna tänder brasor och badar i havet vid midnatt för att rentvå sina synder. Vill du dessutom ha ett extra lyckligt liv ska du göra som Barcelonaborna – hoppa sju gånger över elden hand i hand med din partner. Bara du inte trampar fel.

Ivan Kupala; En urgammal rysk festival som firas med stor entusiasm av många ryssar. Enligt gammal tradition hoppar ungdomar över eldar och kvinnor sätter ljus i kransar av blommor som man låter flyta på vattnet för att få lycka. Och männen försöka sedan fånga kransarna, i hopp om att vinna kvinnans intresse.

Festi di San Giovanni; Firas som regel den 23-24 juni varje år och är en riktig matorgie, med långbord fulla av bland annat grillade spädgrisar och snigelstuvningar. Romarna vet hur man firar och festar överdådigt.

Midsommar på hemmaplan

Sofiero och Fredriksdal bjuder in till varsitt midsommarfirande:

Midsommarfirande på Sofiero 20/6 12:00 – 16:00

Midsommarfirande på Sofiero är en hundraårig tradition som startades av den kungliga familjen. Då som nu blir det ringdans och lekar runt midsommarstången under ledning av Laröds byalag. Övrig verksamhet i parken är stängd denna dag.

Håll utkik på Sofieros hemsida för mer information.

Midsommarfirande på Fredriksdal

Kom och fira en genuin midsommar med ringdans, lekar, musik och picknick på ett sommargrönskande Fredriksdal. 

Fredag 20/6  kl 15-22och  lördag 21/6 kl 15-18.

Läs mer på Fredriksdals hemsida.

Du har såklart gratis inträde med Kulturkortet till båda firandena.