Möt helsingborgaren bakom Patriotic Highway
Caroline Troedsson, Helsingborgsbaserad filmare och regissör, är högaktuell med en ny film ”Patriotic Highway” där vi får följa med till Europas yngsta nation och ett av landets största rättsmål någonsin. En film om komplexiteten i att skapa ett nytt land från ingenting, om rätt och fel och hur korruption breder ut sig i brist på en fungerande statsapparat.
”Patriotic Highway” handlar om en uppsatt internationell jurist, en älskad krigshjälte och en mutskandal i Europas yngsta nation. Det är en resa in i komplexiteten i att verka i ett postkonfliktsamhälle och oförutsägbara händelser omkring en rättegång som förväntas bli en milstolpe för EU:s rättsinstans EULEX i Kosovo”, säger Caroline Troedsson.
Den högt uppsatta internationella juristen är svenska Marie Tuma. Hon har arbetat vid domstolen i Haag i drygt 15 år, där hon bland annat ställt Slobodan Milosovic inför rätta i den otroligt uppmärksammade rättegången om krigsförbrytelser. Krigshjälten är Fatmir Limaj, som var en av ledarna för Kosovos Befrielsearmé (UÇK) under Kosovokriget 1999. Caroline Troedsson säger dock att filmen handlar mer om nationen Kosovo och dess utmaningar:
”Verkligheten är komplicerad och korruptionens förklädnad förrädisk. Det är just känslan av att leva och verka i ett samhälle med nedbrutet förtroende för allt vad trygghet är, som är själen i denna film. Det är inte för att ge några enkla svar, det är för att bjuda på en upplevelse av komplexiteten”, säger Caroline Troedsson.
Kosovo må vara en ung nation och tyngd av strukturella problem men människorna inspirerar och välkomnar. Caroline besökte själv Kosovo runt 20 gånger under filmens produktion. Hon berättar:
”När jag började skissa på idén hade jag aldrig ens varit på Balkan. Min enda föreställning var att det skulle vara ett trasigt samhälle, ett folk så svårt sargat av en grym period nära i minnet. Istället möttes jag av största gästfrihet. Trots att samhället fortfarande kämpar för att få grundläggande pusselbitar på plats, till exempel när det kommer till det som filmen berör – förtroende för rättsväsendet. Nu har jag rest runt 20 gånger till Kosovo och stannat åtminstone två veckor åt gången. Det blev ett andra hem, en parallell vardag och nu är det tomt att vara utan. Men jag fortsätter i alla fall att resa dit minst en gång om året för att hälsa på vänner och besöka den fantastiska dokumentärfilmfestivalen DokuFest i Prizren”.
I Sverige rapporteras det inte särskilt ofta om balkanländerna längre. Vi blev nyfikna på hur Caroline hade snappat upp rättegången och hur hon hade byggt berättelsen kring händelserna.
”Nyfikenheten och magkänslan kan verkligen leda en in på nya oväntade stigar i livet. Jag var på frukostklubben hos Marknadsföreningen i Helsingborg när Marie Tuma höll ett tal om sitt internationella engagemang som jurist. Det var när hon berättade om vad hon sett på plats och vittnesmålen hon hört från kriget i Bosnien, som vi i publiken inte kunde hålla tillbaka tårarna. Det var så starkt. Jag blev intresserad av att få grepp om var dessa postkonfliktsamhällen befinner sig nu efter att ha tvingats starta om på nytt. Extra intresserad blev jag när det kom till Kosovo som skulle bygga ett nytt land. Hur gör man det egentligen? I utvecklingsprocessen hade jag först och främst en spännande plats i Europas yngsta nation, och jag hade en driven och inspirerande karaktär med lång erfarenhet från internationellt arbete. När hon fick uppgiften att leda Kosovos viktigaste rättegång fick berättelse sin motor och jag gjorde min första resa till Pristina”, berättar Caroline.
Livet som dokumentärfilmare innebär många gånger ett liv i kappsäck. En dag är ingen annan dag lik. Det är nätverkande för att hitta nya ingångar i berättelsen, resor till otillgängliga platser långt borta och kanske ur ”radarbilden”. Vi frågade Caroline hur en vanlig dag ser ut för henne:
”Jag har en rutin – morgonkaffe. I övrigt är min tillvaro spretig men innerlig. Jag blir en periodare, för min vardag styrs av pågående projekts fas. Just nu är jag bortrest några dagar som filmfotograf i en dokumentärfilm Magnus Gertten regisserar, och i inspelningsperioden är jag mentalt långt hemifrån. Det är möjligen bara att kallbada som kan få mig att vara lika mycket i nuet som när jag filmar. Samtidigt är jag i en period när jag filar på en ny egen filmidé. Idéfasen gör att jag mer än någonsin söker mig till all möjlig inspiration som kittlar berättarnerven. I möten med människor såklart, men också i konst, musik och de mer djupgående nyhetsrapporteringarna. Varje dag är en ny dag för att lära, grunna, skapa, drömma och bidra till projekt som känns relevanta”, säger hon.
Patriotic Highway premiärvisades på Göteborg Film Festival i januari/ februari 2019 och fick fina omdömen.
Köp biljetter till DocLounge – 15 februari
Du kan se Patriotic Highway i Helsingborg på DocLounge nu på onsdag 15 februari klockan 17:00-20:00 på Röda Kvarn. Då är även Caroline Troedsson på plats och pratar om filmen. Det är ett gyllene tillfälle att både se en rykande färsk dokumentärfilm och träffa regissören på samma gång. Boka nu, platserna är begränsade.
Om Caroline Troedsson
Caroline Troedsson, född 1982, är en dokumentärfilmare med bas i Helsingborg. Hon har varit med och filmat till bland annat Magnus Gerttens Every Face Has A Name och Den Unge Zlatan. Hennes senast verk är Se till mig som liten är, om kvinnors situation i Helsingborg och nu Patriotic Highway. Därtill har hon varit med och startat upp DocLounge i Helsingborg och nätverksträffen Likemind.