Muntert besök på Fredriksdal

Det är vi på Muntra Museum som är månadens kulturtant. Eller vi kanske ska säga kulturtanter, vi är två som skriver, Maja som är född och uppvuxen i Helsingborg och Sarah som ser på Helsingborg med nya ögon. Vi driver bloggen Muntra Museum med fokus på museibesök och vi vill inspirera till roligare kulturupplevelser. Denna månaden ska vi upptäcka Helsingborgs kulturliv och dela det med er! Vi gillar att uppleva saker och det är det som är kultur för oss. Om det så är en fika på stan, en känsla av att sommaren är på väg eller att analysera ett konstverk på ett museum.

I veckan besökte vi Fredriksdal Friluftsmuseum. Sarah som besökte museet för första gången hade tanken om ett friluftsmuseum som ett annat Skansen eller Kulturen. Den största skillnaden hon märkte av var de stora grönområdena och hur Fredriksdal mestadels består av djur och natur. Maja som har barndomsminnen från Fredriksdal guidade glatt runt Sarah och visade upp de gamla husen, vart hon odlade potatis med klassen som liten och var midsommarstången brukar stå. Det är mycket som är riktat till barn på området, så hur har vi vuxna kul då?

Vi råkade träffa in besöket på Fredriksdal precis innan de flesta utställningarna för säsongen ska öppna. Men det fanns ändå en del att se. Vi besökte bland annat djuren i stallet. Det luktade inte så gott och vi är båda är lite rädda för djur så det blev inte ett särskilt långt besök. I ett av husen i stadskvarteren finns det en gammal tandläkarmottagning och frisörsalong. Vi tycker alltid att det är intressant att se hur det har sett ut en gång i tiden men samtidigt var det också lite skrämmande. Grafiska museet finns också på Fredriksdal och där kikade vi lite på tryckets historia. Bredvid handelsboden kunde vi faktiskt ändå se något nytt för säsongen, en utställning om kaffestunder. Ett rum var uppbyggt som ett café där man även kunde fika på riktigt. Vi fick också ta del av minnen och anekdoter kring kaffedrickande genom små citat som var uppsatta på väggen, Utställningen tar också upp historian kring kaffe och hur det blev speciellt för svenskarna. 

Vi vill återkomma lite till Fredriksdal som park. Det finns allt från fruktodlingar, till betesmarker och örtträdgårdar. Fredriksdal lyser ofta upp vid speciella evenemang som till exempel rosdgarna, Mikaeli marknad och julmarknaden. Men vi vill gärna slå ett slag för alla andra dagar på året. Vårt tips till er är att utnyttja era kulturkort för att hänga och picknicka i parken i sommar. Det kommer i alla fall vi att göra!  

Vill ni veta mer om oss eller få mer tips om museibesök, kika gärna in på vår blogg

/Kulturtanten Muntra Museum