När rosor exploderar.

Det är dags för rosornas Eyes Wide Shut. En lustgård att ta sin tillflykt för att hämningslöst frossa i en orgie av sinnliga färger, sorglöst sprakande i sin fullkomliga sommarprakt.

Vi pratar om Rosdagarna. En plats där lusten att ohämmat känna, klämma och dofta på varenda ros du inte visste fanns inte faller på. Där penna och papper inte går att stoppa för att tips, idéer, kunskap måste omsättas i bläck och i telefon för att balkong och trädgård ska prunka.

Det som upplevs på Rosdagarna, stannar på Rosdagarna. Men givetvis finns det möjlighet att köpa med en ros eller så många rosor du orkar bära med dig hem. Sedan är det ett helt år till nästa Rosdagarna. Hela tre svenska årstider, som inte behöver en vidare beskrivning, ska passera. Då kan ett minne och en doft vara en vacker gåva till dig själv. En lycka som remonterar tills knoppar åter andas och säsongen av rosor exploderar igen.

Årets nyheter

Gå på guidade turer med namnkunniga roskännare, se utställning och spekulera på rosor på marknaden. Känner du dig hemma på Rosdagarna kan vi presentera tre goda nyheter för i år.

Workshops. Lär dig att ta bättre bilder med din smarta mobil och binda egna rosbuketter.Instagramutställning. Ta en vacker bild på en bukett med rosor. Lägg bilden på Instagram med hashtaggen #tävlingrosdagar2016 senast 28 juni. De bästa bilderna utses av jury och besökare och prisas i utställningen.Installation. Missa inte Rosvaser av koppar, skapad av Folkuniversitet i samarbete med Fredriksdal.Välkommen till Rosdagarna på Fredriksdal 2-3 juli 2016!

Fri entré med Kulturkortet.

Ordinarie pris: 100 kronor. Barn och ungdomar till och med 18 år går in fritt.

Program för respektive dag, workshops, utställare samt praktikaliteter på Fredriksdals hemsida

Rosguider:

Karin Berglund, verksam som journalist, författare och fotograf. En av våra främsta trädgårdsskribenter; kunnig med sinne för det utsökta och stor kärlek till rosor och deras doft.

Christel Kvant, författare, journalist och fotograf med inriktning på trädgård. Vurmar för den levande trädgården som ger mat, skydd och boplatser åt insekter, fåglar och fjärilar.

Lars-Åke Gustavsson, nordens främste rosenkännare och ansvarig för tillkomsten av Rosariet på Fredriksdal

Rolf Engström, ekologisk odlare och trädgårdsmästare på Fredriksdal med rosor som specialitet. 

Maria Nyman – Nilsson, landskapsarkitekt på Fredriksdal och ansvarig för rosariet.

Krister Cedergren, Cedergren & Co Plantskola på Råå. Specialiserade på gammaldags rosor och klematis.

Max och Lisa Sommelius, Flora Linnea handelsträdgård på Fredriksdal och plantskola med rosodling. Specialiserade på Austinrosor, lökar, fröer och trädgårdsartiklar.