Ny fotoblogg: Folk på bibblan

Författaren Conny Palmkvist lyfter de berättelser som inte står i hyllorna på Helsingborgs bibliotek genom ny fotoblogg.

Bibliotek är fyllda av berättelser, fakta och livsöden. Datorerna, bokhyllorna och hela verksamheten är fyllda av dem.  Som besökare går vi dit och letar fram det vi behöver eller är sugna på och lånar hem. Men om vi flyttar blicken bort från skärmarna, vänder oss från bokhyllorna och istället ser oss omkring så kanske vi upptäcker att de mest spännande berättelserna går runt där och letar precis som vi gör själva.

Författaren Conny Palmkvist arbetade för ett antal år sedan på Stadsbiblioteket och idén föddes då att på något sätt lyfta dessa dolda berättelser. Att se besökaren, inte som just besökare eller målgrupp, utan som människor fyllda av spännande erfarenheter som är lika stor del av biblioteket som allt det andra.

”Det är en inställning som rimmar väl med vår egen,” säger Catharina Isberg. ”som kulturplats i Helsingborg är det viktigaste för oss människor och berättelser och de möten som uppstår där i.” Det är därför biblioteket, tillsammans med kulturkortet har gått in och samarbetat med Conny Palmqvist i att skapa hemsidan folkpabibblan.se.

”Men vi har inte gått in med några pekpinnar, det här var Connys idé och han har fått helt fria händer,” poängterar Catharina Isberg. ”Det här är möten mellan Conny, en person som ofta använder biblioteket i sin vardag, och andra människor som han har mött på biblioteket.

”Ibland skriver jag ner längre texter från mötet och ibland låter jag bilden tala nästan helt för sig själv,”  säger Conny. ”Jag hoppas att den som kommer in på sidan ska känna sig mer som en del av gemenskapen och berättelsen än som en åskådare.”

På biblioteken rör sig människor från stadens alla hörn och samhällsklasser, det är den perfekta platsen för den som vill ha en variation i sina möten och lära känna de människor som utgör Helsingborgs och bibliotekens själ.

Här hittar du bloggen: Folk på bibblan