Odla med praktikan på onsdag

HW
Henrik Wilhelmsson

Kommande onsdag drar Fredriksdalspraktikan igång. Med inspiration från den gamla bondepraktikan som 1800-talsmänniskan tog hjälp av för att förutspå väder för sådd och skörd i jordbruk och när det var dags för jakt, fiske, trädgårdsskötsel och drivbänkar, fågelfäskötsel och biodling, är Fredriksdalspraktikan den moderna och urbana människans assistent i projekt för hus och trädgård.

Har du funderat på ha höns hemma i trädgården och att brygga eget öl? Eller hur du får styr på rosklippningen nu när du har blivit med hus och trädgård? På Praktiska onsdagar får du en grundkurs som kompletterar eller ersätter Googlesökningar som inte gör dig klokare. Under ett par timmar får du med Fredriksdals proffs hjälp med hur du lyckas med dina projekt i hem, renovering, på balkong och i trädgård.

Fredriksdalpraktikan kostar inte mer än inträdesavgiften till Fredriksdal! Men du måste anmäla dig på fredriksdalspraktikan@helsingborg.se. Läs mer på Fredriksdals hemsida, http://www.fredriksdal.se/program-2015/kalendarium/Fredriksdalspraktikan/. Ta med kaffe i termos och fika med övriga kursdeltagare och Fredriksdals experter efteråt.

Odla vitlök och så rädisor

Philippe Hässlekvist, köksträdgårdsmästare på Fredriksdal, håller i premiärkursen i Fredriksdalspraktikan den 8 april. Först ut är tema odling och sådd. Men redan nu kan du fundera lite på ämnet, här är en kort introduktion för att få till vitlök och rädisor på din balkong eller täppa efter tips från Philippe.

Odla vitlök

Slipp vitlökspress och klibbig hackning. Fram med vacker blast som är både smakrik och dekorativ i maten. Vitlök tar lång tid att odla i kruka och därför ska du inte gå och längta efter att matiga stora lökar ska uppenbara sig ur jorden. Eller som Philippe sammanfattar det:

 – Varför vänta på en skörd som aldrig kommer?

Som tur är kan du ändå installera Medelhavscuisinets viktigaste ingrediens på din nordiska balkong. Du använder helt enkelt vitlöksblasten på samma sätt som klyftor: klipp ner blasten och stek i panna eller lägg i grytor och wokrätter.

Gör så här:

Köp en vanlig vitlök och plocka ut så många klyftor du tänker plantera. Sticker du ner fem – sju klyftor i jorden får du lika många plantor. En sådan växtlighet kräver en kruka med ungefär 20 centimeter i diameter. Vitlök vegeterar så kom ihåg att en omstart med krukbyte krävs då och då för att väcka nytt liv i den. Förbered nya krukor med jämna tidsintervall så att du får en kontinuerlig skörd. Vitlök trivs i soligt läge och mår bra av gödselvattning.

Så rädisor

Givetvis ska du ha rädisor på din balkong, grönsaksodlingens givna inkörsport liksom blockflöjtskursen för sjuåringen. Enkel och tacksam. En vanlig balkonglåda som dina penséer just har skördats från är perfekt för dina rädisor.

Gör så här:

För två dussin rädisor behöver du 10-15 liter jord. Tänk på att rötterna behöver plats så att det finns plats för liv under jord – rädisan är ju trots allt en rotfrukt. Fyll lådan med jord, vattna och peta ner fröna några centimeter.