Pianoprat med Hans Pålsson

Han blev hela Sveriges pianoprofessor med tv-programmet I döda mästares sällskap som han gjorde tillsammans med Marianne Söderberg på 90-talet. Med inlevelse och engagemang berättade han om pianomusikens historia och de stora mästerverken på ett sätt som gjorde att till och med den mest ointresserade fastnade framför tv:n och drogs med i historierna om Beethoven, Chopin, Bach och de andra tonsättarna.

Under Helsingborg Pianofestival 2-5 september möter du Hans Pålsson under en kvällskonsert och i ett samtal med Per Nyrén.

Du har rabatt på festivalpasset, som inkluderar allt under festivalen, med Kulturkortet och betalar 1195 kronor (ordinarie pris 1350 kronor) Köp det i Dunkers biljettcentral.

När jag kliver in i paret Pålssons lägenhet i Malmö möts jag av Hans, och den pratglade katten Peter som tävlar med mig om uppmärksamheten när vi sätter oss vid pianot. Hans och jag pratar länge om musik, pianot som instrument och vad som är det viktigasta när man lyssnar till eller spelar ett stycke. ”Det finns inget bra eller dåligt, eller rätt eller fel när det gäller tolkandet av musik. Det finns bara förmedlandet av känslor och det tycker jag man ska utsätta sig för, så mycket som möjligt. Motionera känslolivet.” säger han med eftertryck.

Det går inte att ta miste på hans brinnande intresse för musik och att diskutera det, och det smittar av sig. Han är lika pedagogisk som alltid och vi dyker snabbt ner i frågor som: hur skulle Beethoven ha komponerat idag? Går det att skriva mästerverk i modern tid? Hans spelar och ger exempel som du ser i filmen.

Oavsett om du är en fullfjädrad pianofantast eller om du tillhör dem som aldrig har gått på pianokonsert; ta chansen och kolla in samtalet mellan Hans och Per och även kvällskonserten. Du kommer garanterat att få en upplevelse, och språket musik kan alla förstå oavsett genre.  

Vad: Helsingborg Pianofestival

När: 2-5 september (samtalet och kvällskonserten med Hans Pålsson är den 3 september)

Var: Dunkers kulturhus