Praktiskt för rosenprakt

Designa din trädgård med rätt form på dina rosor. Vill du ha en låg ymnig rosbuske som doftar i höjd med solstolen? Eller en lång och spenslig prakt med poetiskt uttryck som ger en väggfasad själ? När du beskär formar du rosen. Det har de gamla kineserna gjort i 4000 år. Kina är rosens ursprungsland och blommornas drottning har funnits i Europa sedan 2000 år tillbaka.

En ros kan leva i 10-15 år, vissa sorter ännu längre. Ungefär så här års är det dags att plocka fram sekatören för att knipsa bort skott som annars kan leda till att rosen dör i förtid. Det får inte vara för kallt med risk för att rosen förfrysa. Vänta inte heller för länge med att klippa, då lägger rosen näring och energi på blad som de nya skotten behöver.

Varför behöver rosor beskäras?

Tänk dig rosen som ett timglas. Den övre delen är plantan, midjan är jordytan och där under finns rotsystemet som ofta är lika stor som busken. Rötterna står i majoritet när du beskär plantan och skjuter då nya skott från halsen av timglaset. På så sätt återställer du balansen mellan planta och rot när du beskär din ros. 

För att rosen ska må bra får veden inte vara mer än tre till fyra år gammal. Du föryngrar alltså växten medan du fångar tillväxten. Frisk ved håller också skadesvampar borta. Du kan styra plantan till en viss form, hålla den kort eller låta den växa kämpahög. 

Du får veta hur och prova på själv med Inger Brandin-Ingelstam och Rolf Engström, trädgårdsmästare på Fredriksdal På Fredriksdalspraktikan den 6 maj.

Obs föranmälan! 

Läs mer:

http://www.fredriksdal.se/nyhetskatalog-8puffar/Rosbeskarning/