Premiär för mångkulturell heldag i Stadsparken

Lördagen den 23 juli mellan klockan 11 och 23 äger premiären av mångkulturell dag rum i Stadsparken i Helsingborg. Bakom arrangemanget står Mångkulturellt center och Folkuniversitetet genom initiativet Playing For Change. Workshops, musikuppträdanden och en hel del musikaliskt prova-på står på programmet.

Juli är semestertid och det gäller även i hög grad den fria kulturen i Helsingborg. Men detta vill Mångkulturellt center och Folkuniversitetet genom Playing For Change ändra på. Så lördagen den 23 juli blir det premiär för mångkulturella dagen i Stadsparken.

The whole shebang drar igång klockan 11. Då vankas det workshops så det står härliga till. Eller vad sägs om att testa att spela Djembatrumma, lära dig orientalisk dans eller svänga loss i en het Salsa. Eller varför inte go helt mental och satsa på att få en schyst ansiktsmålning alternativt köra lite funky hip hop.

Fem tält står uppe, alla med olika innehåll. Kolla runt och prova på bara, meddelar arrangörerna.- Det är första gången vi arrangerar det här men vår förhoppning är att det ska bli den första dagen av många som vi arrangerar den här dagen. Nu under värsta semestertiden händer det inte så mycket inom den fria kulturen och det vill vi ändra på, säger Modou Joof på Folkuniversitet och Playing For Change. Jag skulle vilja kalla det här för ett komplement till Hx. Det är för och med Helsingborgare. Men själv klart välkomnar vi även turisterna.

Mellan klockan 11 och 16 är det alltså upp till besökaren att aktivera sig. Från klockan 12 och fram till klockan 16 utlovas det även speciella happenings där lokala kända artister spränger in med små framföranden. Vilka och när är superhemligt så det gäller att vara på plats för att inte missa detta! Men en sen nyhet är att det syrianska bandet Alashekin uppträder under dagen. De är välkända i Syrien men har bara framträtt en gång i Sverige sedan bandet, som består av två familjer, tvingades fly från hemlandet.  

När själva aktivitetspasset slutar klockan 16 tar underhållningen på scenen vid. Mellan klockan 16 och 18 står multikulturell show på programmet. Det blir musik och dans från flera världsdelar. Från klockan 18 blir det renodlad musikunderhållning från scenen. Bland annat kommer det åtta man starka lokala Playing For Change-bandet att spela och detsamma gör en rad artister och band från Major Tom. Det blir ett musikaliskt gottebord med det bästa som Helsingborg kan uppbringa.

Blir man småhungrig kan man få provsmaka lite av det mångkulturella kulinariska utbud som serveras på Café Birger inne på biblioteket.- Vi ser väldigt mycket fram emot den här dagen och hoppas att många ska tillfället i akt och komma till Stadsparken och work shoppa och mötas. Skulle vädret bli dåligt har vi förberett så vi kan vara inne i biblioteket, så det är lugnt, säger Modou Joof.

FOTO: Privat, Major Tom