Prinsessor på Sofiero

Det är vi på Muntra Museum som är månadens kulturtant. Eller vi kanske ska säga kulturtanter, vi är två som skriver, Maja som är född och uppvuxen i Helsingborg och Sarah som ser på Helsingborg med nya ögon. Vi driver bloggen Muntra Museum med fokus på museibesök och vi vill inspirera till roligare kulturupplevelser. Denna månaden ska vi upptäcka Helsingborgs kulturliv och dela det med er! Vi gillar att uppleva saker och det är det som är kultur för oss. Om det så är en fika på stan, en känsla av att sommaren är på väg eller att analysera ett konstverk på ett museum.

Tänk att den stora parken Sofiero en gång har varit en trädgård…Idag bestämde vi för att åter igen ta tillbaka trädgården. Nu var det vi som var prinsessorna på Sofiero slott. Dagen började med en picknick på gräsmattan framför slottet – alla prinsessor behöver ju minst en bakelse om dagen. Sedan blev det en långpromenad genom rhododendronravinen där vi verkligen fick njuta av de härliga blomsterdofterna. Lekstugorna kom näst på agendan, trots att vi är i vuxen ålder försökte vi gladeligen ta på oss prinsessklänningarna (vi hade en aning för breda höfter). 

Man blir ju trött av att leka prinsessa så vi tog oss en vilopaus i hängmattorna under träden. Skönt att ha dem nära till hands efter att ha besökt lekstugorna. Sedan gick vi vidare till kungens vinhus för att njuta av vinrankorna och Margaretas blomstergata intill. 

Som prinsessor på Sofiero slott har vi haft en väldigt trevlig eftermiddag i vår trädgård. När man vanligen besöker Sofiero ses nog oftast bara slottet som en del av den kungliga historien. Men det kan göra besöket mer intressant om man även ser parken som detta. Det har vi försökt göra idag och visst kan man känna av de historiska vingslagen.

Missa inte rhododendronblommningen på Sofiero den 17 maj – 8 juni för en färggladare upplevelse av parken.

/Kulturtanten Muntra Museum.