Program: Kulturkortsdag på Dunkers

Jättearrangemanget Kulturkortsdagen på Dunkers närmar sig med stormsteg. En hel dag med gratis skoj för dig som har ett kulturkort. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så gick vi till kulturhuset och bad om en dag som vänder ut och in på hela huset, och det har vi fått. Under sex timmar, från 11.00 till 17.00, blir det Stand-up comedy, konserter och uppträdanden, workshops, Familjelördagar på en söndag, Fingerfotboll, visningar i alla möjliga utställningar, tävlingar, lekar, konstnärsmöte, pyssel och skapande. Dessutom blir det en förhandstitt i bygget av den kommande konstutställningen SALIGIA, baserad på de sju dödssynderna. Utställningen visar en av Danmarks största konstnärer just nu, Michael Kvium. Jag tror det är första gången Dunkers släpper in allmänheten i en utställning som inte är färdig ännu så det blir kul. Här kommer programmet för 18/10, en dag som kommer att svepa dig under fötterna och omfamna dig i fallet oavsett om du alltid är på Dunkers eller kommer dit för första gången. Det här är programmet som det ser ut just nu, vi jobbar på att lägga till mer. 

Heldagsaktiviteter 11.00–17.00

 Familjelördag på en söndag: Tidresa med ToraRes bakåt i tiden och titta på föremål, klura och skapa med Tora och Peggy.På Gränsen Familjelördag på en söndag: Plast & papper på Orups vis

Titta på glas och grafik av Bengt Orup. Prova att jobba i hans stil och designa stöttåliga dricksglas och tallrikar, med Marcus Nygren och Mikael.

Gerdas

 

Testa en annan verklighet i 360°

BoostHbg ställer in en berg- & dalbana i Dunkers. Det är sant. Det blir ett riktigt äventyr i en annan verklighet som upplevs genom verktyget Oculus Rift, en helt ny plattform för nya berättarformer i 360°. Jag har provat, det är superkul.

Utsikten vid trapporna mot Sundet

 

Låna en kulturarbetare

Ställ frågor om Dunkers och kulturen i Helsingborg till personerna som jobbar med det till vardags. Personal från olika områden kommer att finnas för utlåning från Yvonne och Jonas. 

Låneregler:Ej HemlånLämna tillbaka i samma skickMax lånetid 10 minuterOmlån går bra om ingen står i kö

Kulturoteket

 

Tipspromenad

Upptäck Dunkers skrymslen och vrår och lär dig samtidigt om kulturhuset. Vinnaren får ett kulturkort eller sitt kulturkort förlängt med ett år.

Börjar vid kulturoteket

 

Selfiefotografering, tatuering och utlottning av kulturtantsprylar

Kulturkortet finns så klart på plats och lottar ut Kulturtantsprylar var 10:e minut hela dagen, har tatueringsstudio och låter dig göra din egen kulturtantsannons.

Foajén 

 

Tidsspecifikt skoj 

11.00–13.00 Fingerfotboll på liten yta

Spela en match fingerfotboll. Blir du dagen vinnare? Enväldig dommare: Avdelningschefen Hans.

Klintmans hörna / utställningen En älskad leksak (som i sin tur är gömd i utställningen På Gränsen) 

11.00–11.45 & 13.05–13.45 Helsingborgs Marimbaband

Kulturskolans största orkester öser fram vackra toner

Trapporna mot Sundstorget

 

11.00, 12.00, 15.00 & 16.00 Helsingborgs historia, utmana dina kunskaper

En visning och ett samtal där du tillsammans med utställningspedagogerna Jenny och Anja får undersöka spännande föremål och artefakter som ger oss ledtrådar om livet förr i tiden. (Cirka 45 minuter, max 20 personer/tillfälle)

På Gränsen

 

11.30, 13.30 & 15.30 Hur ser en utställning ut när den inte är gjord?

Vår utställningsproducent AnnCatrin tar med dig in i konsthallen mitt i bygget av nästa stora egenproducerade utställning SALIGIA som visar verk av Michael Kvium. (Cirka 30 minuter, max 40 personer/tillfälle)

I kommande utställningen SALIGIA

 

11.00 & 14.00 Formfokus, kreativ workshop i ateljén

En skapande stund med skulptur och form, med konstpedagogen Karin (cirka 1 timme, max 15 pers/tillfälle).

Bildkonstateljén

 

12.00, 13.00 & 14.00 What´s inside Dunkers?

Take the tour. Curator Michelle will present the kulturhus founding and programming, as well as the current exihibitions (about 45 minutes, max 25 people/tour). Tipsa din engelskspråkige vän.

The Foyer 

 

12.00–12.30 Var är Dunkers på väg?

Nya verksamhetschefen Olof i ett sorts samtal med Mikael Olsson Al Safandi om hur Olof tänker sig framtiden för kulturhuset.

Vid utsikten nedanför Konsertsalstrappan

 

12.00–14.00 Vinn biljetter till höstens programpunkter

Scenproducent Helena finns på plats. Dra en lott och se om du vinner någon av våra fina priser. Passa på och fråga om scenkonst utbudet.

Utanför konsertsalen

 

12.30, 14.30 & 15.30 Sång och musik med Helsingborgs kulturskola

Kulturskolan fyller 50 i år och sjunger för fulla muggar (cirka 30 min).

Foajén 

 

13.00 och 15.00 Youtubestjärnan Simon Lussetti

Simon Lussetti från Trelleborg kommer till RumEtt och delar med sig av hur han har blivit sin egen kanal med 140 000 följare. Träffa honom, häng med honom och lyssna på tips och annat intressant. Läs mer på Facebook

RumEtt

 

13.00, 14.00 & 15.00 Samlingarna på Dunkers

Kulturmagasinets konservator Christina berättar i samlingsutställningen Bengt Orup – Glas och grafik ur Helsingborgs museers samling (cirka 20 minuter, max 20 personer/tillfälle).

81 m2

 

13.00 & 15.00 Skräck och romantik

Utställningsproducent Charlotta finns på plats och visar/samtalar kring ”Skräckromantikens landskap. Från Marcus Larson till Goth” (cirka 30 min, max 25 pers). Passa också på att se en riktig skräckis efter visningen: filmen Frankenstein från 1931. 

Skräckromantikens landskap

 

13.00–16.00 Konstnären och musikern Kristian Wåhlin målar live i utställningen

Ta del av konstnären och musikern Kristian Wåhlins bildvärld. Kristian är aktuell i utställningen Skräckromantikens landskap. Under sina 25 år som konstnär har han målat över 200 skivomslag åt stora svenska och utländska band.

Skräckromantikens landskap

 

13.00–15.00 Med hjärtat fullt av fotbollskultur

Möt journalisten Peter Nygren och fotografen Stefan Lindbom som berättar om dokumentationen av fotbollens vardag i Helsingborg. Möt dem i resultatet, utställningen ”En älskad leksak” som snart också blir en bok.

Klintmans hörna / utställningen En älskad leksak (som i sin tur är gömd i utställningen På Gränsen)   

 

13.00 & 15.00 Dansteatern Knack Knack med Big Wind

En magisk dansvärld som präglas av föränderlighet, där publiken tas med på svängiga födelsedagskalas och bilresor till havet. En färgstark föreställning som hyllar fantasin, lekfullheten och dansen (3-8 år). (cirka 35 min, 2 biljetter/kulturkort kan hämtas ut) 

Teatersalen

 

14.00–15.00 Masterpieces of horror

Skapa ditt eget skräckverk i Skräckromantikens landskaps verkstad. Med inspiration av utställningen får du möjlighet att uttrycka din egen skräck. Gör en skräckskulptur av lera eller prova på att måla ett skräcklandskap med akvarellkritor, med utställningspedagogen Jenny (max 15 pers).

Skräckromantikens landskap

15.00–16.30 Humor på Dunkers med Anders ”Ankan” Johansson, Petrina Solange, Johannes Finnlaugsson & Carl Stanley

Stand-up comedy med några av Sveriges roligaste nya komiker och en av Sveriges roligaste komiker som inte är så ny längre. Skrattfest med andra ord.

Konsertsalen

Och dessutom… 

10% i Dunkers bar & matsalar med kulturkortet.

50% på biljetter till säsongens Bushwick book club och Relationsinstitutet under hela dagen med kulturkortet.

20% på varor i Turistbyrån (inte det som säljs på kommission dock)

Kullamust finns på plats och bjuder på smakprov inne hos Turistbyrån

 

Vi reserverar oss för ändringar i programmet. 

Där det är begränsat antal platser är det först till kvarn som gäller. Biljetterna kommer att släppas en timma före arrangemanget (om det inte börjar 11.00 då de släpps direkt vid 11.00, biljetterna till söndagsscen är redan släppta).                   

I övrigt så hoppas jag att se dig bland, helst, 2000 andra glada kulturtanter den 18/10.

–Uppdateringar efter första publicering–

Simon Lussetti i RumEtt 13.00–16.00

Humorkalvalkad i Konsertsalen 15.00–16.30

Ändrad ingress

Fotografi på vår vackra kulturtant Tommy av Anna Alexander Olsson