R pachysanthum [veckans rhododendron]

HW
Henrik Wilhelmsson

Förra veckan kunde du läsa om vackra Rhododendron planetum som då stod i blom på Sofiero. Den här veckan hälsar vi ljuva Rhododendron pachysanthum välkommen. Rhododendronexperten Stefan Salomonsson berättar mer om blomman.

I de centrala bergsområdena på Taiwan växer några endemiska Rhododendronarter. Det vill säga de förekommer bara på Taiwan. Flera tillhör undersektionen Maculifera. En av dessa är R. pachysanthum. Den beskrevs första gången av den japanske botanikern Bunzō Hayata (1874-1934). R. pachysanthum växer idag på ett mycket begränsat område på grässluttningar över trädgränsen på berget Nan-fu-ta-shan. Enligt The Red List of Rhododendrons (2011) är arten kodad som VU, sårbar, just på grund av dess mycket begränsade förekomst i naturen. I odling är den dock väl spridd och detta är verkligen inte utan anledning.

I början av 70-talet arrangerade den amerikanske samlaren John Patrick tillsammans med botanikern från Taiwan Chien Chang Hsu något som kom att kallas för “The Rhododendron Venture”. Man återfann under dessa expeditioner bland annat just R. pachysanthum vilket ledde till att den kom att återintroduceras i odling. Det är från denna fröinsamling som dagens plantor i huvudsak härstammar. Många anser att detta är den art som har det allra vackraste bladverket och växtsättet av alla Rhododendron. Blomman har beskrivits som lik “äppelblom” just när den spricker ut och det tycker jag stämmer mycket bra. En klar favorit för min del. I min trädgård finn 3 olika varianter. Bladfärgen kan variera utifrån ett kraftigt indumentum i “silver” till toner i ljust brunt. När man sysslar med Rhododendronsläktet är just indumentum ett begrepp som man tidigt stöter på. Det handlar om bladens hårbeklädnad som hos Rhododendron är en mycket viktig karaktär för att skilja de olika arterna åt. Hos R. pachysanthum är denna hårbeklädnad sällsynt vacker. Efter blomningen kommer nyväxten… den är bara så ljuvligt vacker med sitt indumentum på de nya skotten.

Stefan Salomonsson ordf. Sydsvenska RhododendronsällskapetTill sofiero.seFler blogginlägg från Sofiero.