R. planetum (veckans rhododendron)

Nu blommar Rhododendron planetum på Sofiero. Läs historien om den spektakulära blomman berättad av rhododendronexperten Stefan Salomonsson.

Historien om R. planetum börjar i det kända Veitch´s Nurseries 1912. Veitch var en av de allra första plantskolorna i England. En dag besökte J.C Williams plantskolan, promenerade omkring och tittade i de olika bäddarna med frösådder och sökte efter spännande plantor. Han bestämde sig för några stycken, bland annat en som kom att blomma hemma på Caerhays 1919. Den blev beskriven 1920 och fick namnet

R. planetum.J.C. Williams var ägare till Caerhays Castle i Cornwall och en av de allra första samlarna av just Rhododendron. Caerhays håller fortfarande idag en fantastisk park och samling väl värd att besöka. Williams blev också den förste ordföranden i världens första Rhododendronförening; The Rhododendron Society, 1915. När man skulle kontrollera hur det var med Wilsons fröinsamlingar visade det sig att dessa blivit felmärkta vid sådden. Plantan gick aldrig senare att spåra till någon plats i naturen heller. I början av 1970-talet inleddes en stor revision av Rhodedendronsläktet av botanikerna vid Royal Botanic Garden i Edinburgh. För att en art skulle erkännas ställdes bland annat kravet att arten måste finnas i naturen och inte bara i odling. Gissningsvis är R. planetum en naturlig korsning mellan R.sutchuenense och R. oreodoxa dock har formen inte återfunnits i naturen. Så, botanikerna bestämmer hur det skall vara men den vackra plantan med skylten R. planetum på Sofiero är en klenod med en ljuvlig blomma, den förekommer sällan i odling. Plantan är sådd på Sofiero 1957, frö kommer från RHS Garden Wisley.

Flera kloner finns av R. planetum, vi vågar nog påstå att exemplaret på Sofiero tillhör de bästa.

/Stefan Salomonsson

Tillbaka till sofiero.seFler blogginlägg från Sofiero