R. schlippenbachii [veckans rhododendron]

HW
Henrik Wilhelmsson

Varje vecka under rhododendronblomningen på Sofiero publicerar vi historien om en blommande rhododendronart, berättad av rhododendronexperterten Stefan Salomonsson. Den här veckan är det R. schlippenbachiis tur att stå i centrum. 

Schlippenbachii ingår i sektionen Sciadorhodion av lövfällande azaleor. Ja, egentligen pratar vi ju om Rhododendron, men benämningen ”azalea” lever envist kvar ända sedan Linnés dagar. Denna grupp består av fyra st underbara azaleor, alla med en skir, oemotståndlig blomning. Blomman kommer i stort sett på bar kvist. De övriga tre, som alla växer vilt i Japan, är R. albrechtii, R. pentaphyllum och R. quinquefolium. R. albrechtii finns på Sofiero. Jag tycker att man borde komplettera samlingen även med de övriga två arterna. Denna grupp kallas för övrigt ”Yashio-azaleor” i sitt hemland Japan. Gruppen Sciadorhodion har bland annat det gemensamt att bladen sitter fem stycken tillsammans i något som kallas ”falska kransar”. På så vis lätta att skilja från andra Rhododendron även efter blomningen. På hösten kan man njuta av bladens höstfärger.

R. schlippenbachii, som är den största i alla sina delar av de fyra, har sitt utbredningsområde i östra Ryssland och Korea. Hur kan en växt få ett så underligt namn ? Alexander von Schlippenbach var en rysk adelsman och sjöofficer som samlade växter under mitten av 1800-talet. Bland annat i Korea. Släkten hade längre tillbaka även anknytning till Sverige. Arten är beskriven och namnsatt redan 1871 av den ryske botanikern Maximovicz som tidigt gjorde insamlingar av Rhododendron

/Stefan Salomonssonordf. Sydsvenska RhododendronsällskapetTill Sofieros hemsidaFler blogginlägg från Sofiero