Ravin-vandra på Sofiero

Sniff sniff – mmmm…

Mitt besök på Sofiero häromdagen kan sammanfattas ungefär som ovan. Det handlar alltså om dofterna från vårblommorna som kom i små pustar emot mig medan jag gick omkring och njöt i parken.

Såna här dagar känner jag en extra stor tillgivenhet för mitt Kulturkort. Ett litet blipp med kortet på dosan vid entrén och vips så har jag skuttat in i min egen trädgård, typ.

En skulle kunna göra en heldag av det och ta del av kunglig historia i slottet, kolla utställningen i Orangeriet, fika på verandan och sen lata sig på en filt på fotbollsplanen. Eller, så kan en bara vandra ner i ravinen för en stund och fly alla måsten…

Vilket var precis det jag kände för att göra, och även gjorde. Och för den som tror att rhododendron tiden är förbi kan jag tala om att det är den inte. Den kyliga våren har gjort att den försenats något och de stora buskarna har precis bara börjat blomma ut. Om du inte tror mig (eller om du för den delen inte har möjlighet att ta dig ner i ravinen för egen maskin) så kan du gå ner tillsammans med mig i filmen.

Lite kuriosa också förresten! På tal om Sofiero… 

Om du är intresserad av de kungliga har du antagligen koll på att det vankas prinsbröllop till helgen. MEN, visste du att det är tradition både i danska och svenska kungahuset att bruden har växten myrten med i buketten eller i håret? Och visste du då även att att den traditionen kommer från Kronpronsessan Margareta (som var gift med Gustav VI Adolf och påtade runt mycket i rabatterna på Sofiero) som tog med sig en myrten-buske från England. Det var tradition i hennes familj nämligen. Busken hon tog med sig planterades på Sofiero och flyttades sen till Ulriksdals slott. Kopplingen med det danska kungahuset kan du läsa om i utställningen i slottet på Sofiero nästa gång du har blippat in dig med kortet.

Trevlig filmstund!