Retro och burgarhype

Det är vi på Muntra Museum som är månadens kulturtant. Eller vi kanske ska säga kulturtanter, vi är två som skriver, Maja som är född och uppvuxen i Helsingborg och Sarah som ser på Helsingborg med nya ögon. Vi driver bloggen Muntra Museum med fokus på museibesök och vi vill inspirera till roligare kulturupplevelser. Denna månaden ska vi upptäcka Helsingborgs kulturliv och dela det med er! Vi gillar att uppleva saker och det är det som är kultur för oss. Om det så är en fika på stan, en känsla av att sommaren är på väg eller att analysera ett konstverk på ett museum. 

Vi har besökt det folkkära Ebbas fik. På skylten utanför står det Alla går till Ebbas fik och detsamma gör ju faktiskt vi. Men vad är det med detta fik som gör det så speciellt? För Maja som är uppvuxen i Helsingborg är detta stammishaket, det är här man hängde efter skolan och fikade maffiga kakor. Men denna gång valde vi istället att satsa på deras burgare men såklart blev det efterrätt också.

När man öppnar dörren är det som att kliva tillbaka i tiden, det är ett genuint 50-tals fik. Det senaste decenniet har retrotrenden varit gigantisk inom inredning. Tänk stringhylla, teakmöbler och perstorpsplatta – allt detta och mycket till finns såklart på Ebbas. Bara inredningen är som ett museum i sig.

Hypen kring hamburgare som har florerat i restaurangvärlden den senaste tiden har nog ingen missat. Ebbas kan verkligen bidra till denna hype. De serverar stora burgare i många olika varianter. Till barnens glädje (och till våran!) får man den i en pappersbil i 50-tals stil med stora pommes frites till. Alla sådana här detaljer gör att det känns genomtänkt och bidrar till en enhetlig känsla. Det amerikanska spåret syns tydligt i en del av fiket som är inrett som ett typiskt diner. 

Vi har bara tre saker att säga om fikan – 1) Det finns många kakor att välja mellan 2) Det är svårt att bestämma sig 3) De är stora och goda.

Två stora komponenter står bakom Ebbas lyckokoncept – Retroinredningen och maffiga hamburgare. Känslan av att resa tillbaka i tiden är något som vi idag inte verkar kunna få nog av. Ebbas gav oss i alla fall oss någon timmes flykt från verkligheten. 

Vill ni veta mer om oss eller få mer tips om museibesök, kika gärna in på vår blogg.

/Kulturtanten Muntra Museum