Rörande teater till kulturkortspris

Idag högtidlighölls förintelsensminnesdag på Dunkers kulturhus och det markerade även startskottet på Tema: på flykt som pågår långt in på vårkanten. På fredag är det dags för teater på temat då teatergruppen Sycorax sätter upp sin föreställning T4. Vad döljer sig bakom detta mystiska namn? 

Föreställningen T4 tar avstamp i andra världskrigets Tyskland, där stöveltramp och brist på respekt för alla människors lika värde är starkt närvarande. Frågeställningar om civilkurage, grupptryck och rädslor inför det som är annorlunda ställs på sin spets i pjäsen. Vad är det som kan få oss att överge vår moraliska hållning till förmån för omoraliska handlingar? Frågorna är lika aktuella idag som då.

Sagt om föreställningen:

T4 lämnar ingen oberörd (ja en klyscha men ack så sant!). När pjäsen tar slut måste samtalet med det som hänt i oss åskådare börja. För bara så kan den kusliga eftersmaken få en annan och mer konstruktiv ansats. – Markus von Marten, kyrkoherde i Svenska kyrkan.

Framför allt är det när Ofelias barnsliga fantasivärld ställs mot Gertruds barska effektivitet som pjäsen får stark laddning. Likaså präglas Ofelias repliker av ett slags egenartad poesi. Ja, det är en pjäs som rymmer en avsevärd komplexitet. Den väcker frågor om individens ansvar, moraliska frågor om ont och gott och fungerar också som en påminnelse om hur en totalitär rörelse som nazismen kunde förvandla helt vanliga människor till mördare. Clemens Altgård, Skånska Dagbladet, 141029.

Kulturkortsrabatt

Den gripande pjäsen måste ses och du som har Kulturkortet har tur. För endast priset av en biobiljett, 120 kronor, får du se en intellektuell pjäs som lämnar dig full av tankar och djupt rörd.

Köp din biljett redan nu på ticnet.se eller läs mer på dunkers.se.

Missa inte Tema: på flykt som pågår hela våren på Dunkers kulturhus. Det händer massor med spännande och tänkvärda saker.