Rullande kulturbärare som osar hårdrock

För en som gillar rock and roll osar det hårdrock när snart sexåriga sonen, kulturtant sedan födseln, vill gå loss med både skejtboard och kickbike. Hans nya oas i staden är Skejtparken som ligger bredvid stans bästa rockhak The Tivoli.

Det har blivit några vändor dit under sommaren och killens leende på läpparna när han kör sina små, men ändå nypåhittade trix, skojar man inte bort. Och han är långt ifrån ensam på plats. Det är många kids i blandade åldrar, främst pojkar i yngre tonåren, som dagligen söker sig dit. I bland hänger föräldrarna med och slår sig ned i en solstol med en medhavd termos kaffe och drömmer sig tillbaka till 1986 då skejtfilmen Trashin´kom ut. Allt medan turafärjorna mellan Helsingborg och Helsingör agerar fond i bakgrunden då de seglar fram och tillbaka över Sundet. Givetvis kör kidsen habil rockmusik via Spotify på sina smartphones och medhavda högtalare på uppemot elva medan de tokåker sina kickbikes och brädor över hindren.

Det är oklart om de vet om att det på denna plats kommer att byggas kongressaläggning med hotell och bostadshus inom några år. Men mest troligt är att de inte vet. Och vet de skiter de nog fullständigt i det för tillfället, det är bara nästa trick som är i fokus. Det klagas ofta över att kulturen är så konstitutionerad i Helsingborg och att den fria kulturen inte existerar. Jag skulle vilja påstå att den finns och att skejtkulturen är en stor del av den. För sonen är skejtandet och kickbikeåkandet kanske bara en stundens ingivelse och ett intresse som falnar bort och som framöver ersätts av fotboll, ishockey eller någon annan sport? Men i detta nu är det ren kärlek för honom när han sätter av i full karriär. Så vi får hoppas att skejtbanan får leva vidare på någon annan central plats i staden när bygget är klart. För det är kulturellt berikande i en pulserande och global stad av Helsingborgs karaktär att även ha ”mindre fin” kultur i form av skejtpark för kidsen på ett sådant toppenläge. De blir kulturbärare. För gissa att de lär komma ihåg när de är vuxna att det var här de skrapade knät och slog i huvudet, eller lyckades med det där speciella tricket när de var yngre. Precis som sonen gjorde nyss. Knät skrapat och tricket sket sig. Ögonen tåras. Mamma tröstar. Det är läge att åka hem och slicka såren. Men jag misstänker starkt att det blir nya tag i morgon….

Fotnot. För mer inspiration och tips på schysta platser att åka bräda eller kickbike på, knalla in på helsingborg.com. Du hittar även fler platser på helsingborg.se. Hela kultrullen Trashin´hittar du här: Trashin´.