Ryssar på Bushwick

För en gångs skull har jag nästan läst boken Ryssar är såna som gillar björkar som ska avhandlas på kommande Bushwick. (Hundra sidor kvar, taggad!)

När Lilla smycket avhandlades under vårens tidigare Bushwick-tillfälle, togs vi med på en fotografisk resa med hjälp av Google Streetview. Vi gjorde nedslag på några av platserna som bär handlingen framåt i boken. Vi fick se parkeringsplatser, farligt nära trafiken placerade barnvagnar och en snubbe med personlig gångstil. Dessa bilder plockade ner bokens dramatiska handling och gav definitivt berättelsen nya perspektiv.

Ryssar är såna som gillar björkar är en roman om vår samtid. Författarinnan Olga Grjasnowa verkar inte vilja klassa den som en invandrarroman, men invandring är vad den på sätt och vis handlar om. Eller snarare om konsekvenserna av att fly. Masjas familj må ha tvingats fly från Azerbajdzjan men Masja tänker inte låta sin flykt definiera henne som människa. Hon är inget offer. Hon talar fem språk flytande och drömmer utöver en framtid som tolk, om frihet och fri kärlek. Men hur gärna hon än vill stänga av det förflutna, tvingas hon till slut att göra upp med händelser som katapulterade henne till att ta stora och avgörande beslut för hennes liv.

Så vad kan vi förvänta oss för oväntade vinklar på kommande Bushwick? Jag har fastnat vid hur associationerna kan gå på Bushwick och ger en vild gissning på att vi via Kaukasus upp i forna Sovjet och vidare hamnar i närheten av den maktfullkomlige Putin och hans persona. Eller så snubblar vi in på spår som leder in på Sidenvägen, handelsvägen som gick mellan Europa och Asien genom Kaukasus på Medeltiden rakt ner i en kaukasisk vinodling. Eller så hamnar vi mitt i något utspel av Magdalena Andersson med hänvisning till att boken är en samtidsroman.

Arrangörernas associationer är outgrundliga. Kom med ett öppet sinne och uppskatta överraskningar och musik – Marie Lalá och Björns band (bakom HIF-hymnen) förärar kvällen med redan existerande låtar och specialskrivna sånger inspirerade av just Masja Grjansowas Ryssar är såna som gillar björkar.

Och obs! Kom ihåg att du inte behöver ha läst boken för att ha behållning av kvällen.

Bushwick bookclub i Dunkers kulturhus teatersal 8 april kl. 19.30.

Med Kulturkort 80 kronor, studerande 80, ordinarie pris 90 kronor. 

Köp biljett på Ticnet eller direkt på Dunkers kulturhus.