Skattjakt genom tid och samlingar

I onsdags öppnades Helsingborgs skattkammare för första gången i år när Kulturmagasinet bjöd in till visning. Birgitta Witting, antikvarie, och Hasse Römer Hansen, kulturhistorisk konservator, guidade 20 personer genom samlingarna med intressanta berättelser, passion och stort kunnande.

Kulturmagasinet ser ganska anspråkslöst ut ovan marken, men under marken döljer sig 4 000 kvadratmeter med specialbyggda förvaringshallar. Precis som i Vatikanens förvaringashallar har hallarna hos Kulturmagasinet olika klimat (temperatur och luftfuktighet) för att passa olika föremål. Textilhallen har ett klimat, metallhallen har ett klimat och möbelhallen har ett klimat. Utöver det finns det en kallförvaring där större och tåligare föremål har samlats.

Textilhallen rymmer skor, finkläder, arbetskläder väggbonader och mycket mer. Möbelhallen innehåller möbler i olika stilar, stora kistor och farfarsklockor med mera. Metallhallen hyser stora mängder lampor, en Harley Davidson motorcykel från 1930-talet och gamla kanoner och annat. I den otempererade hallen förvaras bland annat en båt och en gammal men fullt fungerande T-Ford. Det finns hur mycket som helst att se och berätta om hos Kulturmagasinet.

Rundvandringen ger också en inblick i hur arbetet med att bevara föremål och berättelser går till. Birgitta Witting har nyligen avslutat ett projekt där hon dokumenterat området Drottninghög i Helsingborg. Hon har fått in många berättelser och massvis med bilder som kan ses här. Hasse Römer Hansen arbetar för fullt med att rengöra och restaurera två djur – en alligator och en svan. De båda djuren kan ses i en utställning på Kulturmagasinet senare i sommar.

Kort sagt finns det något för alla att titta och grotta ner sig i på Kulturmagasinet. Kulturmagasinet ger fler visningar i år och om du har fått blodad tand hittar du tillfällena här.

I Kulturmagasinets databas Carlotta kan du hitta många av föremålen som de har i samlingarna.