Skörd, sång och skägg

På söndag är det äntligen dags för stadens traditionsenliga skördemarknad, Mikaeli marknad. Skördeåret ska avsutas och hösten ska välkomnas med aktiviteter och godsaker. För den erfarne besökaren, eller den helt nye, finns det en rad nyheter som kryddar till det traditionella. Det finns en kägelbana på stora gräsmattan, det blir allsång med skillingtryck, gamla visor på Lillarydsgården och GENTS erbjuder klassisk rakning med kniv.

Det är många år sedan jag missade Mikaeli och det händer inte i år heller. Jag har min plan utstakad för mig. Jag tar mitt kulturkort i högsta hugg, ler medans går förbi alla som köar, slinter in via kulturkortarnas vip-kö. Jag sätter fart bort mot herrgården för att kika på utställningarna och där har man ett bra utgångsläget för ta sig an de närmare 100 knallar som ställer ut på området. Korv, honung, must, karameller, nybakat bröd och ölbryggning -jag är en gottegris av rang. Hade jag haft mindre tvivelaktig skäggväxt hade jag passat på att besöka GENTS också, jag tror det blir ett uppskattat inslag under marknaden. Sen kastar jag ungen över axeln och kutar bort för att se cirkusvarité med Carling family, den skånska kavallerisqadronen, loppcirkus, korgflätning och ullkardning. Sen är jag nog rätt trött så då får det bli en sväng till kaféet och en stor kopp kaffe med min älskade familj.

Äh, jag tror ni förstått. Det finns massor för alla att göra, titta på, smaka, uppleva och njuta av. I min värld, deussutom som inflyttad skåning, är det enkelt att konstatera att denna Helsingborgstradition är något vi ska vara stolta över. 

Hela programmet med hållpunkter finns på Fredriksdals hemsida. Ha en fin helg, kulturtant! 

 

Foto: Max Lennartsson