Spara hela veckan med Kulturkortet

Hej! Hur mår du efter helgen? Känns det fortfarande lite för kallt för att vara april? Kom in i värmen. Inte bara fysiskt av väl tätade hus tillhörande de kulturella institutionerna och deras kaféer, utan också för den härliga kick man kan uppleva när ens perspektiv får sig en skön snyting eller när man känner igen sig i en tavla eller film. Ja, du fattar, du har förmodligen redan Kulturkortet. Kom så pangar vi direkt på rödbetan:

Spara måndag-söndag.

Bio. Vilken veckodag är inte en bra filmdag? Filmerna på Röda kvarn uppdateras löpande på Röda kvarns hemsida under veckan. Men en film är säker: den 21 april kl. 18:00 visas den starka dokumentären Monalisa Story. Regissören Jessica Nettelbladt är på plats för samtal. Med Kulturkortet sparar du 20 kronor på ditt besök på Röda kvarn. 

Konst. Alla dagar, utom måndagar, kan du se en utställning. På Dunkers visas Vivian Maier – Street Photographer i några veckor till. På lördag är det vernissage för den efterlängtade Pettson & Co. med fri entré för alla. Dagen därpå, på söndag, är utställningen öppen för lek och att ha knasigt kul med hela familjen. Barnen går in fritt och det gör vuxna med Kulturkort också. Se alla utställningar på Dunkers nya fräscha hemsida.

Modern dans på torsdag.

Dansteatrar finns närmast i Malmö och Köpenhamn men ingen i Helsingborg. Därför är det extra trevligt att Dansk Danseteater gästar Helsingborgs stadsteater på torsdag kl. 19:00. Den kritikerlyriska föreställningen Black Diamond är en fröjd för ögon och själ. Kom ihåg en sak när du ser på dans: Det finns inga givna tolkningar. Det är inte som konst där symboler kan betyda saker. Nej, i dans är det din tolkning, ditt befinnande och endast din upplevelse som du ska koncentrera dig på. Luta dig tillbaka och njut av denna fina föreställning, nybörjare som erfaren danspublik.

Ordinarie pris är 250 kronor. Med kulturkortet kostar det dock bara 180 kronor. Se fler föreställningar på Helsingborgs stadsteater

Eller intellektuellt på torsdag.

Ett alternativ till dans är t.ex. litteratur i kreativ kombo med musik. På Bushwick Bookclubs scen strålar Irakisk Kristus som osynlig musa till inbjudna musiker och Bookclubs ciceroner Thomas Teller och Kristian Carlsson. Har du inte läst boken, gör det absolut ingenting. Men får du möjlighet är den värd att läsas. Irakisk Kristus är en samling noveller som skildrar nutiden i Irak på ett surrealistiskt sätt. På scen står Cecilia Nordlund, känd från Souls och Monkeystrikes, för samarbeten med Marit Bergman och för sin medverkan i dokumentären Jag är min egen Dolly Parton, samt Skånebandet Handshake (smyglyssna på Handshake här!). Alla musiker har tolkat Irakisk Kristus och gjort åtminstone en låt på temat. Så det blir lite konsert. Och så blir det poesi och som vanligt oförutsägliga associationer på boken.

Visa upp Kulturkortet och spara en tia när du besökaer Bushwick! (Ordinarie pris: 90 kronor.)

Familjesöndag på Fredriksdal.

Fredriksdal har öppnat för säsongen. Du som har Kulturkortet berörs inte nämnvärt av att inträdet kostar 70 kronor, utan går som vanligt in fritt. Kom in och se våren spira med vitsippor i engelska parken och fruktträdgården färgas gröna till ett lovande fågelkvitter.

Har du intresse för levande grönt ska du ställa in dig på Fredriksdal mellan 11 och 16:00 på söndag. Ta gärna med dig barn i din närhet. Lär dig plantera och om växters förutsättningar, smaka på vad den vilda naturen erbjuder och få inspiration om allt från odling till konsthantverk. Glöm inte att du med Kulturkortet även fikar lite billigare i Fredriksdals trädgårdskafé. 

Gå in fritt med ditt Kulturkort. Barn till och med 18 år går in utan kostnad. Läs mer om Fredriksdals vecka.

+ 240!

Efter att ha följt upp samtliga tips ovan har du sparat 240 kronor. Trevlig vecka! Och vill du dela med dig av dina upplevelser i Helsingborgs kulturliv är du välkommen att skriva här på Mittkulturkot.se. 

Ha en händelserik vecka!

/Katarina

I bildspelet: 1. Video, Black Diamond. 2. Cecilia Nordlund. 3. Utan titel, foto: Vivian Maier. 4. Löktrav på Fredriksdal, foto: Ebba Fogelfors. 5. Pettson & Co.