Spektra Media har sett Historien får liv

PS
Paul Svensson

Spektra Medias sommararbetare har sett Historien får liv – Signes val. Det är en vandringsteater som i sommar spelas på Fredriksdals Museer och trädgårdar i Helsingborg. Föreställningen ingår i ordinarie entré men biljett måste förhandsbokas.

Pjäsen började med en sång som skådespelarna sjöng. Inledningsvis fick vi träffa fyra män som representerade de mäktigaste från den allra högsta samhällsklassen under 1800-talets Sverige. Därefter fick vi gå runt till olika ställen i parken med skådespelarna. Pjäsen handlar om fiskarflickan Signe, som kämpar för att få rösträtt för alla kvinnor i Helsingborg och i hela Sverige vid slutet av 1800-talet. Då var det bara män som hade rösträtt samt hade nästan all makt i landet. Dåtidens tanke var att kvinnor inte ska engagera sig i politik, utan skulle sköta sin riktiga uppgift, att ta hand om hemmet och uppfostra barn. Jag blev i början av pjäsen uppmärksam på en mening som en manlig skådespelare sa angående varför kvinnorna hade det så dålig på den tiden – “Ni är lättare att styra”.

Det var endast fyra skådespelare i pjäsen men de spelade flera roller samtidigt. Varje skådespelare fick bytt roll minst en gång under pjäsen. De bytte även kläderna snabbt och smidigt under föreställningen. Det var lätt att hänga med ändå, och det blev aldrig tråkigt. Under pjäsen sjöng skådespelarna flera gamla låtar. Musiken var bra vald, för att den var lämplig och stämmer överens med de historiska scener som utspelades i pjäsen. Stämningsmusik gav känslan av verkligheten, det kändes som att jag var involverad i pjäsens händelser. Denna känsla byggs på ytterligare genom att besökare får vandra i parken och se olika byggnader och platser medan föreställningen spelas. De riktiga byggnaderna fungerar som dekor och skapar mycket mer stämning än en tillgjord kuliss på scen.

Vid varje plats spelades en ny scen upp och vi fick besöka bland annat apoteket, caféet och stallet, med flera. En annan fördel, enligt mig, var att vi fick resa med skådespelarna genom flera olika år under pjäsens gång. Resan från 1800-talet fram till början av 1900-talet skedde utan komplikation. Till exempel vid varje ny scen presenterade skådespelarna årtalet då händelsen utspelade sig genom konversation med varandra. Språket som användes av skådespelarna var lätt att förstå och anpassat för alla åldrar. Barn och vuxna var engagerade i vandringsteatern. Dock var språket mer offentlig och ålderdomlig. Pjäsens slut tolkade jag som att kampen för jämställdhet och demokrati inte är över än.

Historien får liv – Signes val spelas dagligen med starttiderna klockan 11.00 och 14.00 fram till och med söndag 15 augusti. Föreställningen ingår i ordinarie entré men biljett måste förbokas i i Fredriksdals entré, i Kulturmagasinets reception, i Dunkers kulturhus entré eller online via Helsingborgs kulturbutik.

Text: Yara Rajjoub – Spektra Media
Foto: Cedra Cederbonds – Spektra Media

Texten är skriven av Spektra Medias unga redaktion, där ett gäng sommarpraktikanter har som uppgift att skildra kulturlivet i Helsingborg ur ett ungt perspektiv sommaren 2021.

Lämna en kommentar