Teaterbodarna på Fredriksdal får liv igen

På Fredriksdal museer och trädgårdar har det oavbrutet spelats friluftsteater sedan 1932. Starkt förknippade med denna teaterhistoria är de gula bodarna vid teaterentrén – en gång använda för biljett- och godisförsäljning. Nu tas de i bruks igen och fylls med en lång och välkänd teaterhistoria.

De gula bodarna har under våren genomgått en renovering för att kunna öppna i ny skepnad. Resultatet blev ett teatermuseum i litet format.

En av bodarna är helt ägnad Nils Poppe och hans långa karriär, förstås med ett särskilt fokus på hans Fredriksdalsår. Den andra boden är helt och hållet tillägnad Eva Rydbergs karriär, som än idag är i full gång – bland annat varje sommar på Fredriksdalsteatern.

Historien om de båda skådespelargiganterna berättas med bild, film, ljud och text. Du hittar också kostymer, scenografier och andra överraskningar.

Foto: Mikael Lindell Bolin

Teaterbodarna öppnar

Invigning: fredag 5 juli klockan 14.00 och därefter öppet varje dag fram till Mikaeli marknad.

Ingår i entréavgiften. Fri entré med Kulturkortet.
Unga till och med 18 år (upp till 16 år endast i vuxens sällskap): fri entré.

Fredriksdalsteatern i backspegeln

Fredriksdalsteatern är anlagd efter franskt mönster 1927 med tuktade häckar av avenbok och lind. Invigningen skedde den 27 juli 1932 med ”Värmlänningarna” i Skådebanans regi.

Året därpå bildades sällskapet Fredriksdals Sommarteater av fyra skådespelare från Stadsteatern. Detta arrangemang gav en möjlighet till utkomst för Stadsteaterns skådespelare under sommarmånaderna och pågick fram till 1956. Under denna period leddes teatern av bland annat Robert Johnsson och Thure Carlman.

Under Tore och Kerstin Karte ledning, 1957–1965, spelades under de första fem åren verkliga klassisker. Sommaren 1965 gjorde Elsa Prawitz ett försök med Francoise Sagans ”Lyckan på spel”, men det året svek publiken.

Budet gick då till landets mest namnkunnige film- och teaterkomiker, Nils Poppe. År 1966 tog han över chefskapet (och huvudrollerna) på teatern. Inledningen på en lång och succéfylld sejour på Fredriksdal skedde med en pjäs med tre roller, ”En enkel man” där teaterchefen själv och hans skådespelande hustru Gunilla Poppe samt Stellan Agerlo stod på scenen.

Sommaren 1967 gavs en friluftsversion av Poppes gamla filmsuccé ”Sten Stenson Steen”. Med den folkkäre Poppe vid rodret blev Fredriksdals friluftsteater en riksangelägenhet, särskilt sedan SVT under en period sände årets föreställning varje trettonhelg.

Nils Poppe kom att stanna på teatern ända fram till 1994 då en annan publikkär och rikskänd komiker, Eva Rydberg tog över chefskapet och huvudrollerna. Pjäsurvalen håller samma mönster som under Nils Poppes tid, och fortfarande strömmar busslaster från hela landet till Fredriksdal. Varje år slår man nya publikrekord.

Teatern har också i flera omgångar anpassats bättre för publiken. Fler bänkrader har tillkommit och nya moderna kiosker har under de senare åren byggts upp, där teaterbesökarna kan köpa det mesta för att tillskansa sig en så trevlig teaterkväll som möjligt.

Årets föreställning Var god dröj med bland annat Eva Rydberg och Allan Svensson spelas fram till 16 august (red. anm.).

Källa: Helsingborgs stadslexikon.