Terrorjazz på Dunkers kulturhus

OBS! Ändrat datum, konserten är framflyttad till 3 september.

Vad tycker du om ordet terrorjazz? Får det dig att rygga tillbaka med kalla kårar längs ryggraden eller blir du nyfiken och spärrar upp öronen lite extra? Ödemarken kallar sin musik för terrorjazz och menar att de skapar musik för filmer som inte gjorts ännu. Bandet får allt mer uppmärksamhet för sin unika stil och torsdag 16 april kommer de till Helsingborg för att spela på Dunkers kulturhus.

Musikserien Jag var där har varit igång ett par säsonger på Dunkers kulturhus. Konceptet är sannerligen intressant. Det bygger på spelningar i det lilla formatet, endast 65 platser finns tillgängliga. Varför? För att publiken ska få en chans att komma artisterna och musiken riktigt nära innan artisterna slår igenom och gör sig redo för de stora arenorna världen över. Jag var där är på riktigt, det är avskalat och känslosamt.

Det är en viss typ av musik som gör sig alldeles utmärkt i det här intima formatet. Musik som framkallar känslor hos publiken. Ödemarkens musik har en tendens att leta sig in i sinnet, den fastnar och på vägen händer det liksom något där på insidan. Kanske hittar du dig själv. Kanske hittar du någon annan. Eller så sker något helt annat som du inte hade väntat dig. Bandet spelar instrumental musik och utan sång kan lyssnaren själv vandra iväg i de musikaliska landskapen som bandet bygger upp via gitarr och moog, kontrabas och trummor. Själva menar de att de skapar filmmusik till filmer som inte gjorts ännu. Det ligger en hel sanning del i det påståendet.

Ödemarken skapades 2014 och består i dag av tre medlemmar. Thomas Augustsson och Bart Traczykowski har varit med sedan starten medan trummisen Jakob Björklund kom in lite senare. Samtliga bandmedlemmar är lokala pågar från Skåne med rötterna i Helsingborg, Höganäs och Malmö. Studion har de i Helsingborg, vilket gör att spelningen på Dunkers kulturhus blir en lokal angelägenhet på flera olika sätt. Tidigare har bandmedlemmarna spelat allt från världsmusik till irländsk punk samt jazz och folkmusik.

Under 2020 har Ödemarken flera projekt på gång. Det ska spelas in mer musik i studion och man planerar även en ny musikvideo. Under sommaren kommer bandet att spela på festivaler runtom i Sverige. Men först ut blir alltså spelningen på Dunkers kulturhus 16 april klockan 19.00. Kom och lyssna, kanske har Ödemarken just ditt soundtrack i den där repertoaren med filmmusik till filmer som inte gjorts ännu.

Vad: Jag var där – Ödemarken
När: 3 september 19.00
Var: Dunkers kulturhus
Pris: Med Kulturkortet betalar du 165 kronor, ordinarie entré 195 kronor