Tips och trix inför Rosdagarna

HW
Henrik Wilhelmsson

Den 30 juni och 1 juli samlas rosexperter, rosamatörer och allt däremellan för att hänge sig åt en av våra mest uppskattade växter. Häng med guidade visningar, få tips och råd om dina små älsklingar där hemma eller få med dig en ny älskling hem. Älsklingsros då alltså. Vi bad Maria Nyman-Nilsson, ansvarig för rosariet på Fredriksdal att svara på några frågor. 

Vad ska man titta efter när man köper rosor?

Vilken typ av ros vill jag ha? Vilken typ av ros kan passa just i min trädgård? Vad kommer att trivas i min trädgård? Har jag bra läge för rosor? Ljust och soligt, så vill alla rosor ha det, men vissa som vildrosor och många gammaldags rosor kan tolerera lite skuggigare sämre läge.

Hur är jorden i mina rabatter? Är den väldigt lätt, sandig och torr så passar rosor som inte kräver så mycket näring bra. Då väljer man vresroshybrider, pimpinellrosor…

Vildrosor och många gammaldags rosor som gallicarosor, albarosor blommar bara en gång under säsongen och är därmed inte så krävande när det gäller jorden eller skötsel. Vildrosorna blommar bara en gång, men får fantastiska nypon- ett andra flor kan man säga.  Nyponen kan vara stora orange som vresrosens, flaskformade som mandarinrosens, svarta som pimpinellrosens eller taggiga som igelkottsrosens. Nyponen kan naturligtvis bli nyponsoppa men är framförallt viktiga som höst- och vintermat för fåglarna.

Vill jag ha ständigt blommande rabattrosor så kräver de bra jord, mer näringsrikt. Rosorna  kräver mycket skötsel men resultatet blir ju att de blommar fint hela sommaren.  

När man köper en ros vid denna tid, en bit in på säsongen, så väljer man en krukodlad ros. Plantan ska vara välväxt och se frisk ut och den ska ha minst ”tre ben” – 3 huvudgrenar- det är ett kvalitetskrav. Det är viktigt att se till rosen den första säsongen, framför allt så att den får vatten och inte torkar bort. Göda den gör man på våren året därpå.  

När det gäller rosors doft så finns det mycket spännande att välja på. En fylld väldoftande gammaldags damascenerros med klassisk rosdoft som  ’Ispahan’ eller en modern Austinros med nya doftuttryck som den fruktdoftande ’Crown Princess Margareta’. Vissa rosor doftar myrra och rökelse som Constance Spry.

Det är förståndigt att välja en ros som passar i färg och som gör sig mot husfasaden och tillsammans med de andra växterna i rabatten.

En klätteros är härlig att ha men kräver mer beskärnings- och uppbindningsarbete än en rabattros för att inte tala om en robust buskros.

Varför har rosen blivit en blomma vi använder i så många sammanhang? Kärlek, begravning och fest?

Rosen brukar ju kallas blommornas drottning och det är en exklusiv växt för oss. Rosens blomfärg har varit viktig rent symboliskt och är det i viss mån fortfarande. Rosen är ju en symbol för livsglädjen, kärleken – bröllop och fest. Men dess skönhet och dess förgänglighet är också en sinnebild av livets kortvarighet – begravningar.

Den vita rosen symboliserar renhet och oskuldfullhet, här finns de vita albarosor som sprider sina ljuva dofter mitt på dagen men också myskrosor vars dofter framträder speciellt på kvällen.

Ros betyder rött. Den röda rosen symboliserar kärleken och erotik. Men väldigt många röda rosor saknar doft!! Ja, det förväntade man sig ju inte!

De skära och rosa rosorna har den romantiska färgen. Här finns mängder av vackra väldoftande rosor.

Den gula färgen har i vår kultur betraktats lite som falskhetens färg.  Det finns ju också uttrycket: gult är fult! De gula rosorna härstammar från Turkiet och det gamla Persien.  Här betraktas den gula färgen som något väldigt fint och dyrbart. De gula och inte minst orange och aprikosa rosorna har blivit mycket populära på senare tid. ’Alchymist’ – är ett bra exempel. E n klätteros som skiftar från knopp till utslagen blomma, mellan i nyanserna gult och aprikos. Dessutom har den en vidunderligt härlig doft.

Kuriosa: När romarna fäste rosor över sitt middagsbord innebar det att det som gästerna sa under måltiden inte fick föras vidare. Att säga något i förtroende började man så småningom kalla sub rosa. Seden togs över av kyrkan – vid bikten berättade man sina hemligheter för prästen. En ros huggen i sten eller skuren i trä sattes upp ovanför biktstolen.

Tips under rosdagarna:

Följ med på rosvandringarna och lyssna på rosexperterna. De bara väntar på att få dela med sig av erfarenheter och kunskaper, ge råd, tips, inspiration och svara på frågor! Rosdagarna är en unik chans att få träffa andra rosintresserade, inspireras, bli lite nyfiken på rosor. 

Under dagarna kan man själv gå omkring och fundera och spana in rosor som är vackra, väldoftande i lugn och ro. Se hur rosorna växer och är beskurna, hur de är komponerade ihop med andra växter.

Att bara komma och njuta av kanske Fredriksdals vackraste arrangemang under året – det går ju också så bra!

Vad: Rosdagar på FredriksdalNär: 30 juni och 1 juli 10:00-17:00Entré: 70 kronor, fri entré för barn till och med 18 år och med Kulturkortet