Tradition med extra fest

Jul på Fredriksdal 4-6 december 2015Traditionellt julfirande blir extra festligt. Som sig bör infinner sig kulturhistoriskt julstök och nya seder i en härlig mix. Nytt för i år är julutställningen Äntligen är det fest i Herrgården och Fredriksdalspraktikans intågande i Helsingborgsklassikern.

För ungefär 20 000 besökare varje år och ca 100 utställare har Julen på Fredriksdal blivit Helsingborgarnas startskott på julen. Ett tillfälle fyllt med doften av brända mandlar och glögg, dans kring granen, regionala hantverk och matkultur. En språngbräda mot en härlig högtidstid med nära och kära.

Nytt för i år är Julutställningen Äntligen är det fest. Julen liksom denna utställning som flyttar in i Herrgården handlar om familjeliv, festligheter och kalas. Årets julutställning är om fint folk och arbetande folks längtan efter kalas. Se framför dig hur kopparen blänker, servetterna är stärkta, julkorten skrivna och gården redo att välkomna besökarna.

Har du också tummen mitt handen, eller är du kanske en fulländad praktiker? Då finns det ytterligare en nyhet för dig. Tidigare i år lanserade Fredriksdal sin egenkomponerade Fredriksdalspraktika. Ett lärande grepp som föll Helsingborgarna i smaken, då så gott som alla lärotillfällen på olika teman blev slutsålda. Nu hoppar praktikan på fler sätt in som en del av julfirandet. Herrgårdens flyglar fylls med julens kryddor, halmslöjd, pilflätning och hö-pyssel för de mindre julfirarna. Så var inte rädd för att skita ner dig eller ungarna – ni kanske kan fixa alla klapparna själva, så ni slipper trängas på väla 😉 

Mellan provsmakning, hantverk, måltider och inköp möter besökare bland annat: Juljazz med Anna Pauline Andersson, svängig julvarité med Sommarteater på Krapperup, Helsingborgs Lucia, positivhalare i stadskvarteren, dans kring granen, julbockar, värmande eldfat, besök hos tomtemor och tomtefar, keliga husdjur, 1830-talets julstök på Lillarydsgården och rundturer med häst och vagn. 

OBS! Du läser givetvis det senaste på fredriksdal.se och du glöm för gud skull inte att du kan förköpa dina biljetter så du slipper den allra längsta kön. men det gör du väl förståss ändå, du har ju kulturkort och går in i VIP-kön som alla andra sköna kulturtanter. 

 

Glöm aldrig, julen startar på Fredriksdal