Ull och fårakläder – möt Mari

HW
Henrik Wilhelmsson

Än går Fredriksdals får och betar fridfullt ute i hagarna. Men snart är det slut på det gröna och vinterhalvåret tar vid. Egentligen kan Värmlandsfår, som rasen heter, gå ute året om – de är gjorda för att klara stränga vintrar. Men på Fredriksdal stallas de in fram på höstkanten. Innan de stallas in klipps dem för att ta tillvara på ullen som Fredriksdal gör nya plagg av. Hur går fårklippning till? Kulturkortet har träffat Mari Lindh på Fredriksdal för att få veta mer.

Fredriksdals hustomte

Mari är urguten som växte upp på en gård tillsammans med sin mormors familj på den gotländska östkusten. Under sin uppväxt på gården fick hon lära sig traditionella hantverk och arbeta för sitt uppehälle. När hon blev äldre tog hon hand om två ”nappaungar”, lamm som stötts bort från tackan. Hon matade lammen med nappflaska, såg till att de hade det bra. Hon fattade snabbt tycke för djuren som snart var cirka 30 stycken och senare blev 200 stycken. Idag har Mari inga egna får då hon la ned sin gård på Gotland. Hon kallar sig själv för Fredriksdals hustomte, Mari är en alltiallo. Bland annat spinner hon garn och syr och lappar kläder.¨

Rätt handlag utan blodspillan

Det var grannfrun på Gotland som lärde Mari klippa får med handsax. Det är en gammal teknik som kräver rätt handlag. Du måste veta hur du ska hålla saxen i handen och mot djuret och hur djuret ser ut under ullen. Får har nämligen hudveck där ben och kropp möts. Skulle du råka klippa i ett veck kommer det blöda kraftigt och såren kan lätt bli infekterade.

”Att klippa många får med handsax är för tidskrävande därför klipper de flesta med maskin. Något djuren inte uppskattar. De tycker att ljudet och vibrationerna av maskinen är obehagliga och föredrar handsax. Det är dessutom säkrare för fåren att bli klippta med handsax. Tekniken gör att man inte kommer lika nära huden på fåren”, säger Mari.

På Fredriksdal tar Mari hand om ullen från fåren. Hon kardar, spinner och nystar garn med gamla tekniker och redskap. Sedan spinner hon garnet och stickar strumpor och andra plagg. Sakerna hon gör används som rekvisita och samband med den pedagogiska verksamheten.

Möt Mari på Mikaeli marknad

Mari finns på plats under Mikaeli marknad för att visa hur man klipper får. Hon visar hur djuren ska behandlas, vad ullen kan användas till och annat. Passa på att kika in innan djuren tas in inför den kalla vintern.

Mikaeli marknad går av stapeln på söndag 29 september med en storartad smäll. Fredriksdals populära höstmarknad har utställare med lokalproducerade godsaker och hantverk med traditioner från förr i tiden. Se till att inte missa Mari och fåren på årets stora höstmarknad! Läs mer om varför vi firar Mikaeli och vad mycket mer som väntar på denna hösthöjdpunkt!