Unik teaterupplevelse som berör på djupet

Det skakar i bänkraderna, mullrar och brusar. Höstens barn- och familjeföreställning Robinsons resa utspelar sig både på det vidsträckta havet och under havsytan.

Den 9 september är det premiär!

Just nu skapas en unik teaterföreställning för hela familjen på Storan. Bakom Robinsons resa står radarparet Sara Cronberg och Helle Damgaard, som tidigare gjort publik- och kritikersuccéer som Resan till Melonia och Det blåser på månen.

I Robinsons resa står den tidlösa berättelsen om den skeppsbrutne i fokus. Den handlar om att vara mycket liten i en stor och obegriplig värld och om den osvikliga tron på att det finns någon eller något därute som är villig att hjälpa i nödens stund.

–Det har varit intressant att arbeta med en historia som är giltig i alla tider och som har en tematik som berör oss alla. Den blir något att uppleva och prata om,  säger regissören Sara Cronberg.

Med ljus- och ljudeffekt er, scenografi och specialkomponerad musik skapas en föreställning där naturkrafterna bokstavligen känns inpå bara huden. Robinsons resa är en visuell upplevelse som rör sig i gränslandet mellan musik, dans och drama.

–Det är en fantastisk chans att få lov att göra den här slags teater. Vi experimenterar även med att blanda det analoga och digitala och uppmanar publiken att interagera. Vi vill gärna skapa en konstupplevelse som både barn och vuxna kan få glädje av, säger Helle Damgaard.

Före föreställningen får publiken chans att delta interaktivt med verket och berättelsen. Genom specialsajten robinsonsresa.se och en nyskapad app, som redan nu går att ladda ned, kan man leva sig in i och göra en djupdykning i historien.

–Man får en upplevelse som startar långt innan teaterbesöket och lever vidare i appen eller på webben där hemma. Det här är och har varit ett superroligt och viktigt arbete.

Innan föreställningen börjar kan man gå in i tre olika fysiska rum som byggts upp i Storans foajé. Rummen ger publiken ledtrådar om vem Robinson är, varifrån hen kommer och varför hen gett sig av.

–Här får man möjlighet att skapa sin egen berättelse och fylla i tomrummen med egna tankar och reflektioner, säger Sara Cronberg.

VAD: Robinsons resa

NÄR: Spelas 9 september till 29 oktober på Storan

I ROLLERNA: Oldoz Javidi och Magdi Saleh

DANSARE: Omar Khalil samt elever från Lunds dans- och musikalgymnasium

IDÉ & KONCEPT: Sara Cronberg och Helle Damgaard

REGI: Sara Cronberg

SCENOGRAFI & KOSTYM: Helle Damgaard

MISSA INTE

webbplatsen robinsonsresa.se som innehåller spännande fördjupningar, beskrivningar av havens monster och mycket mer.

Helsingborgs Stadsteaters brunch som serveras innan helgens föreställningar av Robinsons resa. Varje lördag och en söndag dukar Restaurang Teaterkatten upp en god buffé som passar både stora och små. Skynda att boka plats! I priset ingår teaterbiljetten. Mer information finns på helsingborgsstadsteater.se