Uppladdning inför den stora gröna urladdningen

HW
Henrik Wilhelmsson

När jag tittar ut genom fönstret på mitt kontor här på Sofiero, så ser jag tre människor i full gång med att bygga ett sagolikt sött viktorianskt växthus. Det ligger i hörnet på den stora gräsmattan framför slottet. Tänk att få ha ett sådant i sin egen trädgård!

Växthuset är bara början. Om lite drygt två veckor är det dags för den stora gröna urladdningen på Sofiero – Den stora Trädgårdsfesten. Paniken och glädjen tävlar om herraväldet – jag känner det själv och ser det i blicken hos projektledare och trädgårdsmästare. Vi vill ju alla att det ska bli så otroligt fantastiskt och fint för alla besökare! Det putsas, trimmas och rensas. Det klipps, binds upp och planteras om. Det rings tusen samtal, räknas utställarkort, kollas skisser och nagelfars texter till programblad.

Och det blir så fint. Så många fina, roliga, annorlunda och kreativa idéträdgårdar. Duktiga trädgårdskunniga människor kommer hit och ger goda idéer och råd till både nyblivna och erfarna trädgårdsägare. Det blir fest. Trädgård och fest. Trädgårdsfest på den vackraste platsen i världen.

Hela Sofiero har gått in i ”Trädgårdsfest-mode”. Det verkar till och med som om blommorna sträcker lite extra på sig och en och annan rhododendron har fått fnatt och börjat blomma igen. Som om de inte vill missa allt som kommer att hända här den 23-25 augusti.

Det är så många som skapar denna fest. Därute sitter nu trädgårdsdesigners och filar på sina slutskisser, trädgårdsföreningar knåpar med bemanningsscheman, växtförsäljare räknar igenom sina lager. Kreatörer och inspiratörer grunnar på färgkompositioner och jagar rekvisita. Någon står bakom planket och målar spaljéer. Underredet till en gigantisk persiskt matta som ska fyllas av tusentals rosor konstrueras i detta nu i en verkstad inte långt härifrån. Mattan ska välla ut från trappan på slottet. Det kommer att bli så häftigt!

Växthuset där utanför mitt fönster börjar bli klart. Jag stod nyss ute på gräsmattan och försökte föreställa mig alla skisser och ritningar ta form och bli verklighet. Ett takformat äppleträd, en blommande liten Fiat, sagoträdgården, en trädgårdsgång av krossat glas… Varmt välkommen till Sofiero och Den stora Trädgårdsfesten!

Med Kulturkortet har du fri entré till Den stora Trädgårdsfesten, utan kostar det 120 kronor.

Text Annika Malmgren, platschef på Sofiero

Foto på viktorianskt växthus Christian Bosson

Signaturbild Den stora Trädgårdsfesten Kablis

Den stora trädgårdsfesten pågår 23-25 augusti, läs om allt som händer på http://www.sofiero.se/program/den-stora-tradgardsfesten/.