Utställningar i sommar

HW
Henrik Wilhelmsson

Turist i Helsingborg.

Vare sig du är hemmaturist eller besöker från annan ort så finns ett kulturkort för din kulturabstinens. Det finns i två versioner: ett årskort och ett tvådagarskort. Båda gör dig till certifierad kulturtant och ger dig super förmåner.

En finurlig sak med tvådagarskorten är att de gäller lika länge som de heter. Två dagar i följd med fri entré till Dunkers kulturhus, Fredriksdal, Kärnan och Sofiero. Alltså alla stora sevärdheter Helsingborg har att erbjuda. Entré till Dunkers är 70 kronor, Fredriksdal 80 kronor, Kärnan 20 kronor och Sofiero kostar 80 kronor. Så besöker du varje plats en gång har du sparat 155 kronor. (När det är förhöjt biljettpris på Sofiero och Fredriksdal tillkommer 20 kronor i entrén)

Det vanliga kulturkortet gäller ett år från när du köper det och ger fri entré även vid förhöjt biljettpris.

Det här är sommarens utställningar som du går in gratis på

Dunkers

Sagor och minnen, vernissage 14 juni 18:00–20:00 och pågår sedan fram till februari 2013

Otroligt snygga bilder. Om du gillar estetiken hos Lady Gaga, Marilyn Manson, religiösa ikoner i olja, ljus/dunkelmålare som Carravaggio och Rembrandt, eller berättande modefotografi, så kommer du troligen gilla den här konstnärduons bearbetade fotografier. Sarah Cooper och Nina Gorfer är en konstnärsduo som arbetar i gränslandet mellan fotografi och måleri. Utställningen Sagor och minnen visar en exposé över Cooper & Gorfers fotokonst.

Under stor press, t o m 5 augusti

Utställning med grafik av internationellt kända konstnärer som samarbetat med Helsingborgs egna  Atelje Larsen – ett av världens mest respekterade tryckerier för grafik.

På gränsen t o m år 2022

Bästa sättet att lära känna Helsingborg. En genomkörare av rang med föremål, berättelser och händelser som utspelat sig i världens bästa stad, alla kategorier, någonsin, stjärnstopp.

Fredriksdal

Fjäril vingad, t o m 2 september

Poetiskt, är ett överförbrukat ord när folk ska beskriva allt förutom poesi. Men, vadå? Jag kommer inte på något annat ord som beskriver Anna Claréns bilder bättre. Det spelar ingen roll om hon avbildar tatuerad hud, ett sovrum eller en diskbänk, vad det än är så blir det vackert och skallen fylls direkt med tankar.

På Fredriksdal ställer hon ut bilder på fjärilar och de är ju redan vackra i sig, historiskt fyllda med symbolik och lite sådär, tja, poetiska.

Historien får liv, t o m 5 augusti

Varje dag klockan 11.00-16.00. En levande utställning där du kliver rätt in i 1800-talet och kan tjuvlyssna på stadsbor, bondfolk och andra karaktärer som rör sig i Fredriksdals miljöer. Som en blandning av vandringsteater och utställning.

Bevingat, t o m 5 oktober

 Fjärilskärlek ur Helsingborgs samlingar. Kulturmagasinet inne på Fredriksdal visar fjärilssamling från 1890-1910-talet.

Sofiero

Barnens Sofiero, t o m 30 september

Inte så mycket en utställning utan mer pyssel, odling, sagor kungliga lekstugor, en helt ny trollskog med en mäktig drakborg.

Var dags fägring – Konsthantverkarna på Sofiero, t o m 26 augusti

Betong, glas, keramik, metall, textil och trä med en av Sveriges äldsta och bästa konsthantverksföreningar: Konsthantverkarna.

Rhododendronblomning, t o m 17 juni

Sofiero i sina vackraste sommarkläder. Under blomningen är det förhöjd entré. För dig med 2 dagarskort innebär det ett tillägg på 20 kronor i entrén. För dig med helårskort är det bara att traska in.

Märta Måås-Fjetterström – Mattornas mästarinna, t o m 30 september 

Märta Måås-Fjetterström gör textilkonst i världsklass, hennes berömda mattor och vävnader är slottets huvudattraktion i sommar.