Vad fan är det för fråga?

Det är höst och du möter honom i Dunkers bistro. Han har en vit hästsvans vars korona lyser i motljuset. Han kan ha röda shorts, t-shirt och kavaj. Hans blick är vänlig och nyfiken. Möt Dunkers nya husfilosof, ledare för höstens samtalsäventyr på Filosofikafé. 

En filosofisk fråga – vem är du, Martin Severinson?

– Jag heter Martin och är 44 år. Jag är helsingborgare men har bott i Lund och Umeå som student. Jag träffade min fru när jag var 22 och vi har fyra barn, 18, 16, 11 och 8 år. Jag är konstnär och lärare i filosofi, sociologi och design på Kullagymnasiet i Höganäs.

Vad är poängen med filosofi?

– Att man inte är ute efter att i första hand vinna en debatt, utan att förstå en fråga eller ett begrepp. Precis som ett nyfiket barn ställer man frågor om varför saker är som de är och vänder och vrider på alla bitarna. En gång hade jag en elev som undrade ”Var ligger Big Bang?” Vad fan är det för fråga? undrade jag. Men den var ju himla bra och öppnade upp för ett annat sätt att tänka kring universum, som vi just då diskuterade. Dessutom blev jag medveten om min egen begränsning i att ställa kreativa frågor och påmind om hur viktigt det är att vi delar tankar med varandra. Jag hade en annan elev som sa ”Jag valde filosofi för att få reda på saker. Men inte ett enda svar har jag fått.” Det är det som är kul och utmanande med filosofi, man undersöker framför att producera svar.

Vad kan vi förvänta oss av Filosofikafé i höst?

 – Det får vi se, eftersom det beror helt på gästerna och vad de vill prata om. Det känns spännande att ta över efter Tulsa och jag hoppas att det blir många intressanta samtal där folk vågar dela med sig av sina tankar. Själva formen, att människor trillar in på ett öppet samtal, tycker jag är underbar!

Filosofi tre gånger i höst. Plats: Dunkers bistro bar och matsalar, Helsingborg. Fri entré!

15 september – Vad är konst?13 oktober – Är arbetet livet?10 november – Vad är manligt och kvinnligt?