Vad finns i Kulturmagasinets gömmor?

HW
Henrik Wilhelmsson

Gillar du berättelser och historier? Bakom Kulturmagasinets hundratusentals föremål finns många.

Till exempel den om Charles Emil Ramel som var med vid Napoleons kröning. Dräkten och historien om när han blev anklagad för mord kan du se och höra den 22 maj. Kulturmagasinet ligger inom Fredriksdal museer och trädgårdars område och sitter på en enorm skatt på 4000 kvadratmeter. Här blandas möbler från fattiga och rika nordvästskåningar. Gamla kanoner som hittats på havets botten och Sigurd Perssons exklusiva husgerådskollektion. Kläder och skor som burits av gamla och nya helsingborgare. Vad sägs om en hemmadress i terylen för både honom och henne? Varsin sådan bar paret Forell när de gick hemma och myste i sin bostad på 1970-talet.

Föremålen ingår i Helsingborgs museers samling och vem vet vad som är intressant om hundra år?

Inte de i Skånes Fagerhult i alla fall som, när kyrkan revs, sålde det bemålade kyrktaket för en krona. Idag finns det i Helsingborgs museers samling och en bit av målningen föreställer Helvetet. I kyrkans gamla bänkrader kunde församlingen titta upp i trätaket och förstå vilken tur de hade att befinna sig i Guds trygga hus. Målningen talade sitt tydliga språk: Gud är god och den enda vägen till saligheten är att tro på Gud. Förlorade själar stretar ur Djävulens grepp och slåss mot ormar i skärseldens flammor. En stackars konstnär som vill tjäna sitt levebröd på hederligt vis hade det dock inte lätt. Hela tre gånger ramlade han av stegen under arbetet med helvetesbilden. ”Varför gör du mig så ful?” lär Djävulen ha väst i hans öra.

Speciellt erbjudande för dig med Kulturkortet:

Se några av Kulturmagasinets föremål och hör de spännande historierna bakom den 22 maj kl. 18. Gratis för dig och en vän. Anmäl dig senast den 20 maj till kulturmagasinet@helsingborg.se.