Vad gäller på Dunkers kulturhus, Fredriksdal, biblioteken och Kärnan i Covid-19-tider?

Covid-19 härjar lite extra i Skåne just nu och sedan 29 oktober betyder det också att det påverkar Helsingborgs kulturplatser som Dunkers kulturhus, Fredriksdals museer och trädgårdar, Helsingborgs bibliotek samt Kärnan på olika sätt. Under perioden 29 oktober–31 december är det både stängt och öppet på samma gång. Men vad betyder det rent konkret? Vi reder ut frågeteckna.

Är det möjligt att hålla öppet och stängt på samma gång? Ja, det är det, även om det kan låta något märkligt. Dunkers kulturhus är ett bra exempel på detta. Perioden 29 oktober–31 december är följande verksamheter och lokaler stängda:

• Utställningarna på plan 3 och entréplan
• Atriet
• Gerdas
• Spektra (är stängt för besök men öppet online eller via telefon och personalen finns tillgänglig. Läs mer om Spektra längre ner)
• Lovverksamheten
• Samtliga evenemang
• Konferensverksamheten

Däremot är entrén bemannad och här kan du få svar på frågor rörandes Dunkers kulturhus verksamhet, biljetter eller kulturkortet (vilket du fortfarande kan handla här samt online på hbgkulturbutik.se). Anledningen till att Dunkers kulturhus håller stängt i sina utställningshallar och ställer in sina evenemang är för att huset räknas som en mötesplats och enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd bör man undvika att vistas i den typen av inomhusmiljöer. Helsingborgs stad har valt att tillfälligtvis minimera verksamheten i huset.

Spektra är som sagt stängt för besök fram till 31 december men personalen är tillgänglig online eller via telefon om du har idéer som har med musik, konst och kultur att göra. Få kontakt via spektra@helsingborg.se.

Christoffer Sandberg finns vanligtvis på plats på Spektra på Dunkers kulturhus varje torsdag. Dock förhindrar pandemiläget fysiska möten fram till 31 december. I stället kan man träffa Christoffer online, närmast 10 december mellan 16.00–19.00. Boka träff gör man genom att maila christoffer.sandberg@helsingborg.se. Christoffer håller även en workshop online den 3 december mellan 18.00–19.00 som heter Musik för TV. Även den anmäler man sig till genom att mejla honom.

När det kommer till Fredriksdal museer och trädgårdar är det öppet mer eller mindre som vanligt varje dag mellan klockan 10.00–16.00. Hit kan du komma för att njuta av frisk luft i mängder, höstvackra promenader på 36 hektar och titta på de djuren som njuter av det härliga höstvädret. Det klassiska arrangemanget Jul på Fredriksdal är inställt men under december kommer Fredriksdal att göra det julfint med smyckade gårdar och hus. Missa inte heller att ladda ner appen Guide Helsingborg och gå olika rundturer över Fredriksdals mysiga område. Om du hellre vill uppleva Fredriksdal från hemmets trygga vrå går det också att promenera över hela Fredriksdal i en ny digital rundtur. Du hittar den på fredriksdal.se och den fungerar lika bra i mobilen som på datorn. Notera att såväl Fredriksdals trädgårdskafé som Flora Linnea har öppet.

Helsingborgs biblioteks öppettider är justerade och vi skulle rekommendera bibliotekfh.se för den senaste informationen gällande öppettiderna. Värt att notera är att under perioden 24 november-23 december är det bara Helsingborgs stadsbibliotek och Idé A Drottninghög som har öppet. Övriga områdesbibliotek är stängda. Gäller även områdesbiblioteken med Meröppet.

Att tänka på inför ett besök på Helsingborgs bibliotek:

• Du kan inte komma till biblioteket för att själv leta bland böcker
• Du kan inte komma till biblioteket för att läsa tidningen
• Håll ditt besök kort
• För att återlämna böcker under ordinarie öppettider finns det ett inkast på baksidan av stadsbiblioteket och en återlämningsvagn i entréområdet. På Idé A Drottninghög återlämnar du dina böcker i en låda utanför entrén
• Håll avstånd till andra besökare

Biblioteken räknas inte som en regelrätt mötesplats och det är därför dessa fortfarande hållet öppet. På Helsingborgs stadsbibliotek och Idé A Drottninghög har man fokus på digitala tjänster. Det betyder att du inte längre kan komma och leta bland böckerna själv. Antingen får du på förhand beställa böcker via bibliotekets webbplats, mejla eller ringa. Stäm gärna av på bibliotekfh.se för mer information om vad som gäller för Helsingborgs bibliotek. Är du 70 år eller äldre kan du även beställa hemleverans av böcker. Om du vill läsa mer om vad som gäller på stadsbiblioteket och Idé A Drottninghög rekommenderar vi vår fullmatade artikel på ämnet.

Kärnan har stängt för säsongen och öppnar inte åter förrän flyttfåglarna kommer tillbaka till Helsingborg framåt våren. Du är givetvis välkommen till Slottshagparken för en nypa frisk luft och för att både titta på och fotografera Helsingborgs resligaste torn. Och om abstinensen för Kärnan skulle bli alltför påfrestande i dagar som dessa kan vi rekommendera den nya appen Uppdrag Kärnan. Du laddar ner den gratis från App Store och Google Play. Spelet går ut på att utforska Kärnan och dess borggård som den en gång kan ha sett ut för flera hundratals år sedan. Här hittar du digitala skatter, samtliga uppgrävda på riktigt i eller i närheten av Kärnan, och får träffa självaste drottning Margareta.

De nya restriktionerna gäller under perioden 29 oktober–31 december. Vi kommer självklart att hålla er uppdaterade om det sker några förändringar under den här tiden. Vi vill också passa på att uppmana er alla att ta hand om varandra och hålla säkert avstånd på cirka två meter om ni besöker kulturplatserna. Känner du dig sjuk eller har symptom som kan tänkas bli något mer är det också viktigt att du stannar hemma och kurerar dig.

Vad: Att tänka på vid ditt besök
När: 29 oktober–31 december
Var: Dunkers kulturhus, Fredriksdal museer och trädgårdar, Helsingborgs bibliotek och Kärnan