Varför firar vi Mickelsmäss?

Inget markerar hösten och de mörka månadernas start på ett så underbart sätt som Mikaeli marknad. Marknadsstånden, händelserna, historian och de påpälsade människorna som promenerar omkring på Fredriksdal och insuper den fräscha höstluften är fantastiskt fint att se. Jag tillhör dem som tycker att hösten är mysig, man får tända ljus, mysa i soffan med en god bok eller film och dra på sig en sweatshirt eller stickad kofta över skjortan för att inte frysa. Mikaeli marknad är allt hösten för med sig för mig.

Var kommer Mikaeli marknad från?

Förr i tiden var Mickelsmäss (Mikaeli marknad) en högtidlig skördefest som markerade slutet av skörden. Efter en lång period av hårt arbete och mycket slit var skörden äntligen intagen och magasinerad för de råa, kallare årstiderna.

Under Mickelsmäss hade drängarna, pigorna och annat tjänstefolk, enligt lag, rätt till att säga upp kontrakt och flytta eller bara vara lediga. De fick tid att träffa släkt och vänner, besöka marknader och roa sig på allehanda sätt. Vid Mickelsmäss ledigheten var det inte ovanligt att många ställde till med bröllop.

Eftersom man var ledig så passade man på att både festa och äta gott, förråden var som mest fyllda på hela året vid den här tiden. Samtidigt tog man hem djuren från betet på markerna. Om man nu inte hade hunnit med att ta in sin boskap till Mikaeli var risken stor att den blev förgiftad av gräset som de betade, sades det i alla fall. Man sa även att hästarna kunde bli synska om de var ute under Mikaelinatten.

Annan skrock

Förr trodde man mycket mer på olika väsen, övernaturliga varelser, vättar, tomtar, troll och annat som kunde finnas i skogen. Mickelsmäss var inget undantag. När man hämtade hem djuren så var man tvungen att vara alldeles tyst detta och det var viktigt att till och med djurens bjällror inte hördes. Om man lyckades trodde man att djuren var fredade från magi och trolldom under vintern. För att vara på säkra sidan var bonden noga med att sätta upp järnföremål i ochr runt om stallet.

Inslag om Mickelsmäss

1997 gjorde SVT ett inslag om just Mickelsmäss och varför högtiden firades. Se gärna klippet i Öppet arkiv hos SVT.

Fri entré med Kulturkortet

Du går in gratis på Mikaeli marknad med Kulturkortet. Har du inte ett? Då kan du enkelt skaffa det i entrén eller hos biljettcentralen på Dunkers. Det kostar 395 kronor (250 kronor för student och pensionär) och gäller ett år från inköpsdagen.