Vårhälsning med tradition

En Valborg-traditon för många helsingborgare är att lyssna på vårlig körsång vid Terrasstrapporna. Så sker givetvis i år också. Manskören Kvartettsångssällskapet sjunger tillsammans med Lyran under ledning av dirigent Bo Isgar. Inför konserten den 30 april ställde Kulturkortet några frågor till Anders Widborg, ordförande i Kvartettsångssällskapet.

Hur länge har traditionen funnits?

Den 12 maj 1927 bildades i Helsingborg Allmänna Sången på initiativ av Kvartettsångssällskapet. I Allmänna sången ingick även manskörerna Harmoni och Lyran (Harmoni finns inte längre). Syftet var att samordna körerna och till glädje för Helsingborgs stads invånare uppföra sång offentligt. I uppgiften ingick bland annat att sjunga på vissa bemärkelsedagar såsom Valborgsmässoafton.

Vilka vårsånger får vi höra?

 • Längtan till landet (Vintern rasat)
 • Vårsång (Vårliga vindar)
 • Till skogs en liten fågel flög
 • Ut i vår hage
 • Muntra musikanter
 • Välkommen till våren (Hulda vår)
 • Majsång(O hur härligt majsol)
 • Under rönn och syrén (Blommande sköna dalar)
 • Vårsång (Glad såsom fågeln)
 • Majsång (Sköna maj)

Vilken sång är roligast att sjunga?

Sköna maj förstås. Det är vårsångernas vårsång.

Har du något särskilt roligt eller dråpligt minne från er insats på Valborg?

Ett roligt minne jag kommer att tänka på var när Birgit Carlstén höll vårtalet 2017 då hon insisterade på att få sjunga Liten fågel tillsammans med kören. Då hon var obeveklig på den punkten fick det bli så. Det blev uppskattat och väckte munterhet.

Orolig för vädret?

Oftast är det så att oavsett hur vädret ser ut när vi ska börja sjunga så brukar solen bryta fram när vi väl står där och sjunger.

Var kan man få höra Kvartettsångssällskapet sjunga nästa gång?

 • 24 april klockan 19:00 har vi konsert i GA-kyrkan tillsammans med en tysk manskör som gästar oss, ”Sängerkranz” från Pohlheim utanför Giessen i södra Tyskland. Fri entre.
 • 25 maj klockan 18:00 har vi en återkommande Vårcaprice i Maria församlingssal på Södergatan i Helsingborg. I år heter den ”Kvartettarna på vita duken”. Biljetter kan bokas online https://www.nortic.se/dagny/event/21759.

Vårhälsning i ord och toner

Datum och tid: tisdag 30 april 18:00-18:30

Årets vårtalare är Gudrun Erlanson (f.d. kyrkoherde).

Plats: Stortorget, nedanför Terrasstrapporna

Fri entré.

Arrangemanget sker på uppdrag av kulturnämnden i Helsingborg.

Om Kvartettarna

Kvartettsångsällskapet i Helsingborg bildades redan 1895 och har haft en livaktig och framgångsrik tid som en av stadens största och populäraste manskörer. Otaliga konserter och capricer har givits såväl i Helsingborg som i andra städer. Fyller 125 år nästa år och det firas med konsert på konserthuset.

Musikaliskt samarbete har förekommit och förekommer med bl.a Helsingborgs Symfoniorkester, Konserthuskören, Tonicaorkestern, Helsingborgs Storband och många, många fler.

Mer informaation på deras webbplats: http://kvartettarna.se/

Om Lyran

1919 bildades Manskören Lyran av en grupp bagare som ville sjunga i en organiserad form. Nuvarande körledare är Bo Stendahl.

Medlemmar under åren har pendlat mellan 25-40 personer. Körens mål är att förgylla tillvaron för lyssnaren samt att vara en glädjespridare.

Läs mer om Lyran.