Varje dag på Kärnan.

Dagliga visningar på svenska klockan 14 och på engelska klockan 14.30 från 30 maj till 4 september. Nytt för i år är audioguide för barn på olika språk.

Ett säkert sommartecken är att Kärnan öppnar. Efter siestan kan du snart vandra uppför trätrappan, in i det svalkande mörkret och få en introduktion till det medeltida tornet Kärnan. 

Fyra olika perspektiv

Vad introduktionen (även kallad visning) handlar om beror på vilket specialintresse din guide har. Fyra olika guider ger fyra olika perspektiv på Kärnan. Får du Maria, kan du få veta mer om varför Kärnans inredning ser ut som den gör och varför taket på vissa våningar är högre än på andra. Och att Kärnans torn kapades för att det skulle hålla för trycket när kanoner fyrades av. Maria är också intresserad av hur Helsingborg har sett ut en gång i tiden och hur staden har fått sitt sitt namn.

Kungens tillflyksort

Får du Oskar eller någon av de andra som guide kanske du får veta mer om Kärnan som en gång var Helsingborgs slott, hur kungen gömdes och skyddades här på Medeltiden och hur skafferiet på nedersta våningen var fyllt för att Hans Majestät inte skulle bli utsvält av fienden. Hör terrasstrapporna till Kärnan? Varför ligger Kärnan just här? Hur såg Helsingborg ut en gång i tiden med alla medeltida kyrkor som inte längre finns kvar? Få ett hum om historien och ställ dina frågor från och måndag 30 maj.

Introduktionen till Kärnan ingår i entréavgiften (50 kronor, barn till och med 18 år går in gratis) eller när du visar upp Kulturkortet. Och ta med barnen! Det finns nu audioguider på tyska, engelska och svenska som talar direkt till di små.

Läs mer om Kärnan.

Foto: Ole Jais.