Veckans Gedda

Det här är Veckans Gedda. Det vill säga, en inblick i några av Hans Geddas porträtt som blivit kända världen över. Häng med oss några veckor framöver då vi tittar närmare på utvalda bilder och historian bakom dem. Det finns såklart mer av den varan i utställningen på Dunkers.  

Hans Geddas persongalleri inbegriper en rad internationella storheter. Ofta fanns ingen ateljé att tillgå utan i stället fick han improvisera. Porträttet av den amerikanska medborgarrättskämpen Angela Davis är ett bra exempel på Geddas uppfinningsförmåga. Hon förevigades på Hotel Diplomat i Stockholm. Hissgallret ger genast associationer till Angela Davis utsatta situation. Hon hade suttit anhållen under två års tid, anklagad för medhjälp till ett flyktförsök som slutade med gisslantagande och mord.

Det berömda porträttet av Andy Warhol togs år 1976 i samband med att konstnären visade sina verk på utställningen Cats and Dogs på Gummesons galleri. Popkonstens megastjärna var ovanligt skygg och mera van vid att vara bakom kameran än framför. Resultatet blev ett närgånget porträtt där konstnären betraktar oss med distans på ett smula trotsigt sätt.

Utställniningen pågår till 28 september på Dunkers och visas i samarbete med Nationalmuseum, Stockholm. 

Lyssna till podcasten Kulturkortet gjorde med Hans inför utställningen. 

 

Foton: Hans Gedda