Vernissage och producentsnack

Utställningen Rooms – fotografier av Kristina Eldon har vernissage på Dunkers den 5 februari, 18:00 i 81 kvm. Här får du en inblick i arbetet med utställningen av Dunkers nyaste producent – Michelle Marie Roy.

Rooms blir din första utställning du producerar på Dunkers. Hur känns det? Spännande! Skönt att äntligen få kavla upp armarna och bygga min första Dunkers-utställning. Det är mycket jobb som ska till. Först göra efterforskningar, träffa konstnären, välja ut verken och skriva texter. Jag tycker om varje del i processen men hängningen är min favorit. Det är då allt faller på plats!

Du är också fotograf, vad fångas du av i Kristinas bilder? Ja, som fotograf jobbar jag mycket med iscensatt fotografi vilket betyder att jag har en idé jag utgår ifrån och sen skapar idén genom att använda rekvisita och placering av den, som jag sen fotar. Så det är en annan process jämfört med vad en dokumenterande fotograf har, som går ut i världen och hittar det hen vill fotografera.

Kristina jobbar också med iscensatt fotografi. Jag tycker hennes bilder är väldigt starka för att hon är noga med valet av modellen och platsen för fotograferingen. Hon tycker om att arbeta i historiska miljöer, och tittar efter interiörer som har karaktär och intressant ljussättning. För mig är Kristinas bilder vackra men samtidigt störande. Kvinnorna i hennes bilder ser ut att vara begränsade och jag tolkar detta som en referens till det patriarkala förtrycket. 

Hur är utställningshallen 81 kvm att jobba i?  Jag tycker det bästa med 81 kvm är att jag kan producera mindre och mer fokuserade utställningar. Jag tror det är viktigt för konstnärer som Kristina Eldon, vars bilder kan bli förbisedda eftersom de är estetsikt tilltalande. Det finns så mycket mer i hennes bilder än bara det. Därför ville vi skapa en plats för reflektion. Jag har också skrivit en text där jag ger en ingång till hennes bilder, som besökarna kan ha i åtanke när de tittar på dem. 

Du är ju relativt ny på Dunkers, vad var det som fick dig att söka dig hit? Och har du hunnit landa?

Jag har alltid varit en frekvent besökare av Dunkers. Och det är såklart för att det varit så många fantastiska utställningar här, speciellt fotoutställningar. Jag var också här när Dunkers ställde ut min resande utställning med Nick Brandts underbara porträtt av djur. Jag tycker om att Dunkers är ett kulturhus, eftersom det ger mig en chans som producent, att ställa ut andra typer av kulturella uttryck utöver konst. Så när jag hörde att det fanns en ledig plats tog jag chansen direkt!

Har jag landat? Inte riktigt, men jag har kul. Jag har mycket kvar att lära om Dunkers och min nya hemstad Helsingborg.

Du har senast jobbat på Fotografiska innan du kom hit. Finns där några skillnader och likheter som du märkt av i själva arbetet?

På Fotografiska tyckte jag om att jobba med de större utställningarna som har många nivåer, vilket jag ser fram emot att göra även på Dunkers.

Jag är också intresserad av att ställa ut annan typ av media än fotografi, exempelvis animationer eller konsthantverk. I höst kommer jag arbeta med en utställning av Helsingborgs muséers samling. Jag har bjudit hit Nathalia Edenmont att göra ett urval tillsammans med mig. Där finns så många högkvalitativa tavlor och historiska föremål. Tillsammans hoppas vi kunna framhäva de konsthistoriska referenserna i hennes arbete genom att kombinera verk från samlingen med hennes egna, i utställningen.     

 Vad ser du fram emot under våren på Dunkers?

Jag är ett stort fan av Pettson och Findus, och jag har nöjet att producera en utställning med dessa karaktärer, liksom flera andra figurer, skapade av Sven Nordqvist. Utställningen heter Pettsson & Co och öppnar i april. Jag har jobbat med en scenograf för att skapa en hel Sven Nordqvist-värld. Original av Svens teckningar kommer också att kunna ses. Denna utställning kommer inte bara att vara en viktig överblick av en av Sveriges mest kända barnförfattare, den kommer också att vara fylld av aktiviteter för hela familjen. 

Entré: fri entréPlats: 81 kvm, utställningshallen på entréplan på Dunkers