100-årskalas på Röda Kvarn i september

PS
Paul Svensson

Kan du gissa vilken biograf som fyllde 100 år 14 april 2018? Rubriken avslöjade förstås direkt att det är Röda Kvarn det handlar om. Festen har dock låtit vänta på sig, men under helgen 29-30 september blir det stort jubileumskalas i Helsingborg med bland annat nya förhandsvisningar och föreläsningar, musikalquiz och frukostbio på stadens äldsta bio. Med Kulturkortet har du alltid 20 kronor rabatt på ordinarie visningar och 10 kronor per barnfilm.

Hur firar man bäst att en biograf fyller 100 år? Med en massa, massa bra film, förstås. Under jubileumshelgen visas inte mindre än 14 filmer på två dagar på Röda Kvarn. Projektorerna kommer att snurra filmrullar som passa alla i familjen, för såväl de minsta som de mest inbitna och kräsna av filmfantaster. Kalaset börjar redan klockan 11:00 på lördagsförmiddagen med en specialvisning av Djungelboken från 1967, en av Disneys största tecknade klassiker genom tiderna. Visningen är helt gratis och biljetter kan hämtas ut på Röda Kvarn under ordinarie öppettider.

Kalaset fortsätter sedan under lördagskvällen med föredrag och film, musikalquiz och sing-along-visning på schemat. Lars Svensson, tidigare teaterchef vid Helsingborgs stadsteater, pratar om filmens historia i staden. Även här är det fri entré, men tänk på att det är begränsat med antalet platser. Det är även fri entré till kvällens andra föredrag: Helsingborgspopens hemvist på 1990-talet. Kom och lyssna när trummisen Kalle Jonasson berättar mer om musiklivet i Helsingborg på nittiotalet och vilken roll biografen spelade för stadens musik och artister innan millennieskiftet. Med Kulturkortet har du 20 kronor rabatt på kvällens filmvisningar: Unga Astrid, Nothing Like a Dame, Grease sing along och spelfilmen om Stieg Larssons liv – Mannen som lekte med elden.

Söndagen inleds med frukostbio där det visas två föreställningar klockan 11:00 – förhandsvisningen av filmen Juliet, Naked (som bygger på den hyllade boken av Nick Hornby) samt den animerade barnfilmen Smallfoot. Under eftermiddagen spelas också Berg-Eyvind & hans hustru, som för övrigt är den första filmen som någonsin visades på Röda Kvarn på premiären för 100 år sedan. Föreställningen till ära musiksätter stumfilmspianisten Ronen Thalmay visningen på plats. Med Kulturkortet betalar du endast 115 kronor för att uppleva en film som har stor betydelse för Helsingborgs filmhistoria. Under söndagen får du även fin kulturrabatt på knattefilmen Sagoland, Ingmar Bergmans Till Glädje, Isabella Eklövs hyllade The Holiday, Goliat och nyinspelningen av klassikern Papillon.

Oh, vilket party (tack för den, Peter Sellers) det blir på Röda Kvarn från 29 till 30 september. Spana in biorodakvarn.se för komplett kalasprogram och vilka tider som gäller under helgen.

Vad: Röda kvarn fyller 100 år
När: 29-30 september
Var: Röda Kvarn, Helsingborg
Pris: 20 kr rabatt på ordinarie filmvisningar med Kulturkortet och 10 kr per barnfilm

Lämna en kommentar