Svamp och Frukt på Fredriksdal

Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Visst är sommarens långa ljumma kvällar underbara, och lite saknade. Men nu kommer tiden för fräsch luft i lungorna, stickade tröjor och te. Och inte minst skatterna i trädgårdar och skogar som bara väntar på att bli skördade. På Fredriksdal kan du gå in i utställningarna SVAMP och FRUKT och lära och dofta ny kunskap.

SVAMP och FRUKT har du kanske varit på tidigare och tänker ”been there done that”, men vi vågar påstå att det är de två mest föränderliga utställningarna som återkommer i Helsingborg. De förändras beroende på hur vädret har betett sig hittills under året. I år är svampen en vinnare på grund av mycket regn och sol om vartannat. I nordvästra Skåne finns mycket svamp och du kan hitta goda matsvampar så som kantarell, Karl Johansvamp och blek taggsvamp.

Visste du att SVAMP visar ungefär 400 olika svampsorter varje år och att personal på Fredriksdal plockar nya varje dag till utställningen för att hålla det fräscht? Vilken pampig svampinsats!

Utställningsansvarig på Fredriksdal, Karin Hjelmér, ser ett uppsving i svampplockande:

Det finns ett ökat intresse för att plocka svamp. En bra kombination att komma ut och röra på sig i naturen med att plocka sin egen mat. Självhushållning, hållbarhetstänk och en ökad medvetenhet kring kvalitet och konsumtion påverkar intresset. Dessutom behöver vi inte åka långt för att hitta svamp här. En del arter trivs till och med i våra parker, närbelägna skogar eller längs våra stränder.

Frukten har ett tuffare år. Vissa äppelträd har dock gett mycket, andra inget alls. Maria Nyman-Nilsson, landskapsarkitekt på Fredriksdal, förklarar varför:

Den i jämförelse med tidigare år ojämna skörden av frukt beror på att det var så kallt i början av maj, rent av frost, så då blev pollineringen av frukten dålig. När det är kallt så är det bara humlorna som väl påpälsade kan göra det jobbet. Tama bin stannar i sina kupor och inväntar värmen. Förra året bar fruktträden överlag mycket frukt och vissa sorter reagerar året därpå, dvs i år, med att inte ge någon frukt alls. Ett fenomen som kallas vartannat-årssorter och ett exempel på det äppelsorten Cox´s Orange. Så årets utställning blir lite av en utmaning men en utmaning vi tar oss an med glädje.

Med ditt Kulturkort går du in gratis på både SVAMP och FRUKT. Här finns mycket kunskap och idéer att få om du vill göra det bästa av skördetiden. Så på med nyfikenhets-hatten och få inspiration till att torka, musta, mosa och göra chutney på en massa gott.

Vad: SVAMP och FRUKT
När: Svamputställningen ses i prästgårdens samlingssal 10-22 september. Fruktutställningen ses i gamla snickeriet mellan 14-29 september.
Pris: Fri entré med Kulturkortet och unga till och med 18 år (upp till 16 år endast i vuxens sällskap), vuxen 80 kronor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev