40-talshelg på Fredriksdal i augusti

PS
Paul Svensson

Hur såg det egentligen ut på gatorna i Helsingborg under 40-talet? Var det bara krig och elände på allas läppar eller fanns det något mer att prata om? Mellan 18-19 augusti kan besökare få ett smakprov av fyrtiotalets Helsingborg och Europa. Vi passade på att ställa ett par frågor till Ricky Wrentner, som ansvarar för temahelgen på Fredriksdal.

”40-talshelgen blir bara mer och mer populär”, säger Ricky Wrentner och ler stort. Och han om någon borde veta eftersom han har varit med sedan projektet startade för fyra år sedan. Ricky själv är en stor fantast av 40-talet och samlar bland annat på föremål från just den tidsperioden. ”Det var en spännande era och så mycket mer än bara kriget”, säger Ricky. Just detta är något han vill lyfta fram under den här helgen.

Intresset för 40-talet är stort. Det märks inte minst när man träffar folk ute och börjar prata om allt ifrån cyklar och kriget till mode och olika sorters mathållningsprogram som fanns på den tiden. I dag är det nog modet som lockar de flesta från den yngre generationen att titta tillbaka i tiden. Under 40-talet var modet extremt manligt och kvinnligt. Vi kommer att ha föredragshållare på plats som berättar mer om den tidens kläder, leksaker och hur det var att vara barn under kriget och även om sjöfarten på 40-talet.

Men det blir även en stor portion militärhistoria, som sig bör. Med hjälp av återskapandegrupper och frivilliga kommer gatorna i Fredriksdals gamla stadskvarter att krylla av både amerikanska och brittiska soldater, kvinnliga sjukvårdare (lottor) och kanske även en svensk soldat på cykel. Jeepar och fordon från kriget kommer att stå parkerade på gräsmattorna och besökare kommer även att kunna titta på gamla vapen så som kulsprutor och luftvärnskanoner. Och det blir även tidstypisk livemusik och dansbana där en lokal dansgrupp kommer att sätta fart på besökarna med swingdans från 40-talets USA. Ricky berättar:

Under krigsåren var det viktigt att hålla soldaternas moral på topp både med musik och dans. Ute i fält fick man ta vad som fanns för att skapa en scen för föreställningarna. Som på flaket på en gammal militärlastbil. Musiken och dansen är ett viktigt inslag för att få fram den där riktiga 40-talskänslan.

Även lokala handlare kommer att finnas på plats. I den gamla frisörsalongen kommer till exempel frisörer från Helsingborg att husera för att erbjuda klippningar och skäggtrimning. Antikhandlare kommer att sälja produkter från 40-talet och i vanlig ordning håller förstås Hedströms diversehandel öppet hela helgen. Här kan du handla karameller, prova substitutkaffe som man gjorde under krigsåren eller bara titta omkring.

Det är inte ofta man får chansen att uppleva något så spännande som det här. Under två dagar förvandlas verkligen Fredriksdal museer och trädgårdar till ett paradis för alla som älskar eller är nyfikna på 40-talet. Helgen vänder sig mestadels mot vuxna, men jag tror att hela familjen kommer att ha behållning av helgen. I år tror jag dessutom att vi kommer att slå vårt tidigare besökarrekord. Jag hoppas verkligen att så många helsingborgare som möjligt kommer förbi. Som tidigare år är det fri entré om man dyker upp i 1940-talskläder. Mejla bara mig på ricky.wrentner@helsingborg.se i förväg för att komma med på gästlistan.

För alla andra gäller 70 kr per person, om man inte är under 18 år. För då får man lov att njuta av 40-talet utan att betala en endaste krona. Ja, det gäller förstås även alla med Kulturkortet också.

Vad: 40-talshelg på Fredriksdal
När: 18-19 augusti
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Ordinarie pris 70 kr. Fri entré med Kulturkortet samt för barn upp till 18 år

Lämna en kommentar