African Catwalk på Dunkers
Den afrikanska modescenen flyttar in i 81m2 på Dunkers. Per-Anders Pettersson är fotografen som vill förmedla en ny och annorlunda bild av Afrika. Han har fått flera utmärkelser och priser för sitt fotografiska arbete, bevakat en rad internationella nyhetshändelser och jobbat i över 30 afrikanska länder. Nu är han alltså aktuell med utställningen African Catwalk som har vernissage den 7 september. Vi ställde några frågor till Per-Anders, som även kommer vara på plats på vernissagen.
Din fotokarriär sträcker sig långt bak, vad tycker du har varit de största förändringarna som skett som du lagt märke till?
Att allt går snabbare. Förr i tiden åkte man på en reportageresa och nar man kom till hotellet så ringde eller faxade man och meddelade sitt nummer. Nu är det lite annorlunda. Man fick då göra sitt jobb i fred. Nu kan man alltid bli nådd. Då var det också mer exklusivt med bilder. Nu snurrar det så många bilder varje dag och det är svårt att få genomslag. Därför är det intressant att göra längre reportage, böcker och utställningar. Annars handlar arbetet om samma sak. Att berätta historier om intressanta saker och människor. Det har inte ändrats.
Vilka utmaningar stöter du på när du fotograferar modebranschen i Afrika?
Det är ganska kontrollerat och på samma tider och platser, så inte så komplicerat. Kanske som att fota en teaterföreställning eller repetition. I början var det svårare att tränga in. Jag känner nästan alla de som arbetar med modeveckorna I Sydafrika och en del i Afrika, och det har såklart hjälpt mig. Jag har blivit en del av modeveckorna och jag har därför fått den access som syns på bilderna.
Är det något speciellt du tänker på som du vill lyfta fram när du fotar branschen?
En ny och annorlunda bild av Afrika. Det är en så stor kontinent och projektet blev ett bra sätt att beskriva mode, entreprenörer, unga och den ökade medelklassen i Afrika. Jag har i många år jobbat med sociala reportage och det känns rätt att visa en annan och ny bild av Afrika. Det finns såklart i alla länder. Ofta hamnar journalister/fotografer i en fälla och rapporterar om samma ämnen och de tittar inte på annat. Det är mycket spännande som händer på kontinenten och jag hoppas berätta fler såna historier framöver.
Du fotar ju även tunga ämnen så som krig, svält, och aidsdrabbade människor – vad är skillnaden mellan det och att fota ett ”lättare” område så som modeindustrin och vad var det i den industrin som lockade dig att fortsätta dokumentera det?
Lättare för att det är på vissa platser, datum och ganska organiserat. Jag kan kommunicera mer direkt med människor och inte, som ofta annars, genom tolkar. Det var också lite terapi för mig själv. Efter att gjort klart mitt Sydafrikaprojekt som blev boken “Rainbow Transit” 2013 kände jag att jag vill stanna upp och titta på annat. Jag blev också pappa förra aret och det har medföljt att jag ser saker på andra sätt. Jag blev fast i “African Catwalk” eftersom det blev ett så bra sätt att berätta en ny, oväntad och fräsch bild av Afrika.
Utställningen pågår 8 september – 26 november 2017.
Vad: vernissage för African CatwalkNär: 7 september 17:00-20:00Var: 81m2 Dunkers kulturhus, entréplanEntré: fri entré på hela entréplan på Dunkers alltid