Äggstra kul påsklov för barn och unga

PS
Paul Svensson

Årets påsklov är från 29 mars till 5 april och då blir det äggstra kul för barn och unga i Helsingborg. På Fredriksdal museer och trädgårdar arrangerar man utomhusaktiviteter i form av påskjakt, äggrullning och ljudäventyr med Nic Schröder i mobilen. Och på Dunkers kulturhus och Helsingborgs bibliotek är det mest digitalt som gäller med listiga deckarknåp, nycirkus, ritworkshops, berättelseverkstad och sång online. Alla arrangemangen under påsklovet är gratis för barn och unga.

Fredriksdal museer och trädgårdar

2-5 april 10.00-18.00
Påskjakt
Häxan Kvasthilda har tappat bort sina katter. Nu ber hon barn i alla åldrar om hjälp att hitta dem och ett gäng bokstäver på Fredriksdals område. Bland deltagarna lottas det även ut ett fint pris på temat våren. Karta hämtas i entrén.
Entréavgift 80 kronor för vuxen, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till 18 år. Barn under 16 år endast i vuxens sällskap.

2-5 april 10.00-18.00
Picka och rulla ägg
Förr i tiden brukade man tävla i att picka ägg och rulla ägg. Under påsken har Fredriksdal byggt upp en äggrullningsbana samt gjort fint för en äggpickarplats. Koka och färga äggen hemma och ta med på besöket.
Entréavgift 80 kronor för vuxen, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till 18 år. Barn under 16 år endast i vuxens sällskap.

2-5 april 10.00-18.00
Spana efter tillökning hos husdjuren  
Under våren och påsken brukar det bli tillökning hos husdjuren på Fredriksdal. Promenera omkring och håll utkik efter lamm och killingar. På fredriksdal.se uppdateras det kontinuerligt om vårens tillökning.
Entréavgift 80 kronor för vuxen, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till 18 år. Barn under 16 år endast i vuxens sällskap.

Alla dagar 10.00-18.00
Fredriksdals ljudäventyr för barn och vuxna
Ladda ner appen Guide Helsingborg och upptäck Fredriksdal på ett roligt och informativt vis via mobilen. Följ med Nic Schröder och träffa Dagge Mask, Bäckahästen och ett gäng charmerande bin. Entréavgift 80 kronor för vuxen, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga upp till 18 år. Barn under 16 år endast i vuxens sällskap.

Kulturmagasinet

Tillgänglig hela året
Barnens konstrunda
Vad är egentligen konst? Kan konst se ut precis hur som helst? Och ser två personer samma sak i ett konstverk? Barnens konstrunda är en audioguide av och för barn som leder runt i en vandring bland några av Helsingborgs offentliga konstverk och förklarar hur det här med konst egentligen går till.
Barnens konstrunda finns tillgänglig under rundturer i appen Guide Helsingborg, som laddas ner kostnadsfritt från App Store och Google Play.

Kärnan

Tillgänglig hela året
Uppdrag Kärnan
Uppdrag Kärnan är ett kunskapsspel till mobilen (och surfplattan) som i första hand riktar sig till barn i låg- och mellanstadieåldrarna, men det är också intressant för alla som gillar Kärnan och historia. Spelet går ut på att utforska en del av Helsingborgs historia samtidigt som man letar efter gömda skatter, samtliga en gång uppgrävda på riktigt i eller i närheten av Kärnan. Appen laddas ner gratis från App Store och Google Play.

Dunkers kulturhus

29 mars-5 april
Skriv en fantasifull stafettberättelse  
På Dunkers kulturhus visar man utställningen Gråvargar och Älgbrorsor. Under påsklovet kommer man att publicera en film från utställningen och uppmanar barn i åldrarna 6-12 år att bli inspirerade av filmen och skapa en egen fantasifull berättelse. Filmen publiceras på dunkerskulturhus.se måndag 29 mars.

29 mars-5 april
Digital workshop i sång
För barn i alla åldrar som vill komma igång med sång på ett svängigt och härligt sätt med Helsingborgs kulturskola. Ingen anmälan behövs, länk till workshopen publiceras på dunkerskulturhus.se måndag 29 mars.

1 april 16.00–19.00
Personlig musikcoaching online
För barn och unga i åldrarna 15-25 år som är nyfikna på musikproduktion, mixning och musikförlag. Christoffer Sandberg coachar online. Bokning via christoffer.sandberg@helsingborg.se krävs. Begränsat antal platser.

Tryckeriet, Vasatorpsvägen 1B
Söndag 28 mars och måndag 29 mars 10.00-11.00, 11.00-12.00 och 13.00-14.00
Nycirkus med Magnus och Amanda
Hur blir man egentligen en nycirkusartist? Magnus och Amanda lär ut tricksen till barn från tio år och uppåt. Prova att snurra upp en tallrik, dansa med poi, jonglera med bollar, dukar, käglor och jongleringsstavar. Det blir också golv- och par-akrobatik, komik och scenframställning.
Nycirkus med Magnus och Amanda utförs på plats på Tryckeriet, Vasatorpsvägen 1B i Helsingborg.

Max sju deltagare per grupp. Anmälan görs via e-post: nycirkus.kulturskolan@helsingborg.se

Helsingborgs bibliotek

27 mars-5 april
Digitala klurigheter: Biblioteksmysteriet – tidsresor och kakor
Hjälp biblioteksdetektiven Sherlock Book att hitta sin borttappade assistent. Dr. Whatson har farit iväg med en tidsmaskin och åkt vilse i tiden. Som tur är har han lämnat ett spår av koder bakom sig bland pyramider och labyrinter. Nu blir det upp till barnen att lösa gåtan digitalt.
Aktiviteten är tillgänglig via bibliotekfh.se hela påsklovet.

27 mars-5 april
Deckarpåse: Biblioteksmysteriet – tidsresor och kakor
Under påsken äter man goda sötsaker och nu är det dags för Sherlock Books och Dr. Whatson att fika. Men vart har egentligen kakorna tagit vägen? Följ spåren i bibliotekets magasin, klura ut koder och sortera böcker. Allt material finns i en deckarpåse som hämtas på något av Helsingborgs bibliotek under påsklovet. Begränsat antal påsar.

29 mars 15.00-16.00
Rita digitalt – lovspecial
För barn och unga i åldrarna 10-16 år som gillar att rita. Koppla upp och testa digital konst i olika former tillsammans med andra. Tillsammans med en instruktör utforskar ni olika digitala sätt att rita på. Man tittar också närmare på olika tecknarspel och digitala ritmöjligheter. För att vara med behöver du ha tillgång till internet och en enhet att sitta vid (surfplatta, dator eller mobil).

Förbokning krävs. Max 15 deltagare. Anmälan görs via bibliotekfh.se.

29-30 mars
Påsktävling i Stadsparken – Hitta äggtjuven
Vem eller vilka har egentligen stulit de värdefulla påskäggen från Helsingborgs stadsbibliotek? Gå på tipspromenad och samla ledtrådar i parken som leder fram till det äggstra värdefulla stöldgodset. Utomhusaktivitet. Ingen förbokning krävs.

30 mars-5 april
Ritsagor med Eva Bengtsson
Med färgsprakande rim och ramsor gör Eva Bengtsson en lustig ritsaga av Lennart Hellsings bok Ägget. Arrangemanget är i form av en förinspelad film som kommer att laddas upp på Helsingborgs biblioteks Youtube-kanal. Tillgänglig från 30 mars och under hela påsklovet.

31 mars-5 april
En fängslande timme med bröderna Knyckertz
Filmvisning om bovarna Knyckertz. Bröderna ritar och berättar om sin stora släkt. Filmen laddas upp på Helsingborgs biblioteks Youtube-kanal. Tillgänglig från 31 mars och under hela påsklovet.

Lämna en kommentar