Och så sade ålevangelisten

TE
Tommy Esbjörnsson

Patrik Svensson fick Augustpriset för Årets svenska fackbok 2019. Boken har titeln Ålevangeliet och handlar både om ålen som djur, som mystiskt fenomen, men också om Patriks upplevelser av att fiska ål med sin far. Ålevangeliet har blivit en stor internationell framgång med över 30 översättningar.

Patrik har sina rötter i Kvidinge, tre mil nordost om Helsingborg, men bor i Malmö. Där är han just nu tjänstledig kulturjournalist på Sydsvenskan/HD, för att skriva på sin kommande bok.

Vi gav kulturtanten Patrik fyra snabbfrågor:

Vad är din bästa kulturupplevelse?
Det är såklart helt omöjligt att svara på, men jag kan fortfarande minnas känslan när jag t ex läste Steinbecks ”Vredens druvor” första gången. Den där upplevelsen av att jag plötsligt förstod något om människan som jag inte förstått tidigare.

Vad är din värsta kulturupplevelse?
Det är ju ännu mer omöjligt, för det har jag i så fall förträngt. Antagligen någon konsert, utomhus, dåligt klädd, med dåligt ljud.

Vilken redan skriven bok hade du gärna velat vara författare till?
Vilken roman som helst av Zadie Smith, hon är ett geni. Eller Rachel Carsons ”Havet”. Eller, för den delen, Karin Smirnoffs Jana Kippo-trilogi, som jag läste ut så sent som igår.

Någon kulturinrättning i Helsingborg som är din favorit?
Då måste jag nog säga Dunkers, har sett några fina utställningar där.

Lämna en kommentar